niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowe z rodzynkami

 

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • 175 g cukru
  • 100 g oleju
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • dżem z dyni

Przygotowanie: Obrać dynię i zetrzeć ją na drobno. Rozgrzać piekarnik do 170'C. Wysmarować blaszkę masłem lub olejem. Ja zrobiłam to olejem i o dziwno nic mi się nie przypaliło - nawet lepiej się ściągało ciasto niż po wysmarowaniu masłem i wysypaniu bułką tartą. Wymieszać wszystkie sypkie produkty (mąka, soda, sól, cynamon, imbir, cukier), dodać olej i jajka. Wymieszać. Na samym końcu dodać rodzynki i dynię. Przełożyć do blachy. Piec około 20 minut (ja mam piekarnik elektryczny który piecze z góry i dołu), sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest mokre. Nie może nic zostać na patyczku. Na koniec ciasto można z wierzchu posmarować dżemem z dyni.

Czas przygotowania: 40 minut

20 min - tarcie dyni bardzo wolnym tempem :) + wymieszanie składników

20 min - pieczenie

Kaloryczność: Z przepisy wyszło mi 16 porcji, każda z nich miała 175 kcal, 2,5 g białka, 7,2 g tłuszczu, 26 g węglowodanów

Modyfikacja: Można dodać więcej cynamonu lub zamiast cynamonu i imbiru dodać przyprawę do piernika. Można dodać skórkę pomarańczy zamiast rodzynek lub dodatkowo

Wersja light: Zmniejszyć ilość oleju o 50 g i zamiast tego dodać 50 g jogurtu naturalnego. Zmniejszyć ilość rodzynek o połowę.

 

 

 

 

środa, 26 października 2011, coconue

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/04 21:39:03
śliczne zdjęcia i pyszne ciasto ....


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.