niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe



Składniki:

Ciasto:
230 g m±ki pszennej
15 g proszku do pieczenia
320 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
400 g marchewki
4 jajka
200 g oleju
100 g migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masa serowa:
200 g sera Oetkera (już o nim kiedy¶ pisałam - jest najleszy delikatny i ma tylko 82 kcal w 100 g)
30 g cukru pudru 
20 g m±ki pszennej
aromat pomarańczowy - kilka kropli

Przygotowanie:
Marchewki potrzeć na drobnej tarce. Rozgrzać piekarnik do 170'C. Wymieszać suche składniki. Dodać olej i jajka. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać marchewkę, migdały i skórkę pomarańczow±. Wysmarować formę masłem. Wylać masę do formy. 
Wymieszać wszystkie składniki masy serowej. Dodać masę serow± do masy podstawowej. Nakładaj±c do 1 łyżeczce.
Piec około 1 h.

Czas przygotowania: ok 1 h 30 minut 
potarcie marchewek - zależy od siły w rękach
10 minut - przygotowanie ciasta
1 h - pieczenie
pi±tek, 21 paĽdziernika 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu s± mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.