niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z cukinii z mlekiem kokosowym

 

Składniki:
1 pietruszka - 100 g
1 marchewka - 100 g
1/2 selera - 100 g
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 cukinie - 400 g
1 łyżka curry
1 łyżka kurkumy
1 cytryna
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz
2 ziemniaki
rodzynki 60 g

Przygotowanie
Obrać pietruszkę, marchew i seler. Ugotować w 1 litrze wody wywar warzywny.  
Podsmażyć na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyć, pokroić na kawałki. Dolać do cebuli i czosnku wywar warzywny, dołączyć cukinię. Dodać curry i kurkumę. Obrać ziemniaki, pokroić je w drobną kosteczkę i dodać do cukini. Gotować (dusić) całość przez około 10 minut.  Następnie zmiksować bardzo dokładnie cukinię z cebulą i ziemniakami. Do zmiksowanej cukinii dodać wywar warzywny, mleko kokosowe i rodzynki. Dokładnie wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Wycisnąć sok z cytryny. Wlać go do zupy. Doprawić solą i pieprzem. 

Czas przygotowania - ok 1 h
Ugotowanie wywaru - 30 minut.
Przygotowanie cukini - 20 minut
Gotowanie całości 10-15 minut

Modyfikacja
zamiast mleczka kokosowego można użyć 2 łyżki śmietany i 1 łyżeczkę cukru
zamiast zagęszczenia ziemniakiem, można użyć 1 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
zamiast gotować wywar warzywny można użyć kostkę rosołową - choć nie polecam, ze względu na aspekt zdrowotny 

Kaloryczność
Z przepisu wychodzą 4 porcje, w każdej z nich jest 155 kcal, 3,5 g białka, 10 g tłuszczu, 13 g węglowodanów 

Wersja light
można zrezygnować z mleka kokosowego, wtedy kaloryczność zmniejszy się do około 80 kcal na porcję.
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.