niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem

 

Składniki:

  • 100 g szpinaku drobno posiekanego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 g wędzonego łososia
  • 30 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w przyprawie
  • 120 g pełnoziarnistego makaronu
  • 100 g jogurtu naturalnego 0% cukru i tłuszczu
  • Zioła prowansaldzkie
  • Świeże oregano
  • Świeża bazylia 
  • Grana padano potarte

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175’C. Ugotować makaron powinien być al dente- czyli lekko niedogotowany.  Podsmażyć na patelni szpinak, na oliwie i z suszonymi pomidorami ok. 5 min. Następnie pokroić łososia i dodać do szpinaku. Podsmażyć chwilkę. W między czasie wymieszać jogurt z przyprawami: oregano i bazylią. Zetrzeć grana Adano na małe wiórki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, następnie szpinak z łososiem, zalać jogurtem z ziołami i posypać grana padano. Piec w piekarniku ok. 25-30 min. 

 

Czas przygotowania: 45 minut

15 min – ugotowanie makaronu + smażenie składników

30 min – zapiekanie w piekarniku

 

Kaloryczność: Przepis jest na 2 porcje bez grana padano. W każdej porcji jest:  496 kcal, 27 g białka, 21 g tłuszczu, 50 g węglowodanów

Modyfikacje: Można spokojnie dodać więcej grana padano oraz jogurtu. Można również dodać pestki z dyni lub słonecznika.

Wersja light: Można usunąć oliwę, odsączyć z oliwy pomidory suszone, zjeść mniej makaronu i znacznie odgraniczyć ilość grana padano.

 

 


środa, 26 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.