niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny kakaowe z brzoskwinią

 

Składniki: 

1 jajko
70 g oleju
150 g sera twarogowego półtłustego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 g cukru
180 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
300 g brzoskwiń z syropu
5 łyżeczek kakao 

Przygotowanie
Odcedzić z syropu bardzo dokładnie brzoskwinie. Pokroić je. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wybić jajko i wymieszać je z serem i olejem. Dodać cukier, cukier wanilinowy i kakao i ponownie szybko wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać brzoskwinie i dokładnie rozprowadzić je w masie. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania - ok 1 h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 

Modyfikacja
można dodać więcej kakao, zamiast brzoskwiń można użyć wiśni
używam świeżych brzoskwiń  

Kaloryczność
Z przepisu wyszło mi 18 muffin. 1 muffina ma 134 kcal, białka 3,1 g, tłuszczu 4,8 g i 18,7 g węglowodanów.  

Wersja light
zamiast serka półtłustego, używam tego chudego
używam świeże brzoskwinie, a nie te z puszki 
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.