niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny marcepanowe

 

 

 

Składniki:

200 g marcepanu w kostce
300 g mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 g cukru
3 jajka
230 g mleka
30 g oleju
kilka kropli aromatu migdałowego
Polewa:
wiśnie kandyzowane 9 szt.
50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wybić jajka, wmieszać je z mlekiem, olejem i aromatem migdałowym. Dodać sól, cukier. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zetrzeć na grubej tarce marcepan. Dodać go do ciasta. Rozprowadzić do równomiernie, aby się nie sklejał. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Piec w piekarniku około 20 minut.   
Polewa.
Polewą udekorować dopiero gdy muffiny wystygną. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Udekorować dając na wierz po połówce wiśni kandyzowanej (połówka lepiej się trzyma).
Czas przygotowania - ok 1 h
20 minut - mieszanie i potarcie marcepanu
20 minut - pieczenie pierwszej części
20 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 40 minut 
Modyfikacje
Polewę można zrobić z ciemnej czekolady lub z lukru.
Kaloryczność
Z przepisu wyszło mi 18 muffin. 1 muffina ma 178 kcal, białka 5,1 g, tłuszczu 8,4 g i 21,5 g węglowodanów.  

Wersja light
zrezygnować z polewy, zamiast niej posypać muffiny przyprawami np. do kawy i deserów.
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.