niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny orzechowo-truskawkowe

 

Składniki:

90 g oleju
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych
75 g drobnego cukru
1 jajko
200 g mleka
50 g maślanki
125 g dżemu truskawkowego (własnej roboty - 1 kg truskawe, 4 łyżki cukru, ziksować wszystko i gotować około 1 h. Większość dźemu została wykorzystana do sernika truskawkowego, pozostała część była inspiracją dla muffin orzechowo-truskawkowych)

Przygotowanie: 
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wymiesza mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać olej, jajko, mleko i maślankę. Wymieszać składniki. Dodać posiekane orzechy. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy. Wkładać ciasto do papilotek następująco: 1 łyżeczka ciasta, 1 łyżeczka dżemu i na górę ponownie 1 łyżeczka ciasta. Piec w piekarniku około 25 minut.  
 
Czas przygotowania: ok.1h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części

Kaloryczność (aż się boję):
Z przepisu wyszło mi 12 muffin, w każdej z nich było  276 kcal, w tym 5,5 g białka, 14,2 g tłuszczu i 33,6 g węglowodanów.

Wersja light:
nie dodawać orzechów lub zmiejszyć ich ilość, zamiast 90 g oleju można dać pół oleju i pół maślanki.
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.