niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny piernikowe

 

Składniki:

250 g mąki
szczypta soli
2 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do piernika
70 g cukru
1 jajko
150 g mleka
25 g oleju
130 g miodu
2 łyżki kakao
60 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
Polewa:
cukier puder, woda, kakao

Przygotowanie:
Posiekać drobno orzechy. Sparzyć rodzynki i odcedzić je. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wymieszać olej z mlekiem, miodem i jajkiem. Dodać sól, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Dodać orzechy i rodzynki. Ponownie wymieszać. rzygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Piec w piekarniku około 25 minut.      
Polewa.
Polewą udekorować dopiero gdy muffiny wystygną. Wymieszać cukier puder z wodą w jednym naczyniu, w drugim cukier puder, wodę i kakao. 

Czas przygotowania - ok 1 h 10 minut
20 minut - mieszanie i siekanie orzechów
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 45 minut

Modyfikacja
Można nie dodawać kakao, wtedy muffiny będą jaśniejsze. 
Zamiast orzechów włoskich można dać inne orzechy. 
Można zrezygnować z rodzynek i zamiast nich dać jeszcze 25 g orzechów/migdałów. Lub 50 g skórki z pomarańczy.

Kaloryczność
Z przepisu wyszło mi 15 muffin. 1 muffina ma 133 kcal, białka 2,5 g, tłuszczu 2,7 g i 24,9 g węglowodanów.  

Wersja light
Zrezygnować z polewy, zamiast niej posypać muffiny przyprawami np. do kawy i deserów. 
Zrezygnować z orzechów - jednak wtedy muffiny są "ubogie".
Użyć do przygotowania ciasta mleka chudego tz. mniej niż 2% tłuszczu.
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.