niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny pomarańczowo-cynamonowe

 

Składniki:
130 g maślanki
40 g oleju
1 jajko
50 g lub 5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
250 g mąki
kilka kropel olejku pomarańczowego
4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
200 g mandarynek z puszki
200 g ananasa z puszki
59 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Owoce należy odcedzić z soku i poKroić na małe kawałki. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Połączyć maślankę, olej i jajko. Dodać do nich cukier. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, sól, cynamon i doprawić olejkiem pomarańczowym. Bardzo dokładnie wymieszać składniki. Na samym końcu dodać pokrojone owoce i migdały, rozprowadzić je i połącząc z ciastem.  Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, wlać ciasto do papierków. Piec w piekarniku około 25 minut. 
Czas przygotowania - ok 1 h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut  
Kaloryczność
z przepisu wyszło mi 18 muffin. Każda z nich ma po 118 kcal, białka 2,7 g, tłuszczu 4,3 g i węglowodanów 17,2g.
Modyfikacje
zamiast 130 g maślanki można dać jej mniej około 50 g i dodatkoweo 50 g oleju
maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym w takiej samej proporcji
dla osób nie lubiących cynamonu zamiast cynamonu i olejku pomarańczowego można dać cukier waniliowy i olejek waniliowy wtedy uzyskamy muffiny waniliowo-pomarańczowe 
Wersja light
zamiast owoców z puszki polecam dać świeże owoce
40 g oleju można zastąpić 20 g oleju i 20 g maślanki lub tylko  40 g maślanki
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.