niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z ricottą i owocami

Składniki:

1 jajko

70 g oleju
150 g serka riccotty
180 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
300 g owoców (ja użyłam truskawek i brzoskwiń z syropu)

Przygotowanie:
Odcedzić z syropu bardzo dokładnie owoce. Następnie pokroić je w kawałki wielkości 1 cm x 1 cm. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wybić jajko i wymieszać je z serkiem i olejem. Dodać cukier i cukier wanilinowy i ponownie szybko wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać owoce i dokładnie rozprowadzić je w masie. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papierki do muffin do formy, wlać ciasto do papierków. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania - ok 1 h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 

Modyfikacja
W okresie letnim zdecydowanie lepiej smakują świeże truskawki :)))) i inne owoce np. borówki, jagody, maliny, jeżyny.

Kaloryczność
z przepisu wyszło mi 16 muffin. Każda z nich ma po 135 kcal, białka 3 g, tłuszczu 5,5 g i węglowodanów 18,5 g.

Wersja light
można zamiast 70g oleju, dać 30 g oleju i 40 g jogurtu naturalnego wtedy muffiny mają już tylko 110 kcal znaleźć serek ricotta, który ma mniej niż 120 kcal w 100 g
świeże owoce, zamiast tych z puszki
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.