niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny żurawinowe

 

Składniki:
2 jajka
70 g oleju
200 g serka (ja użyłam Oethera delikatnego)
200 g mąki
30 g proszku do pieczenia
200 g suszonej żurawiny
200 g brzoskwiń z puszki
120 g soku (syropu) z żurawiny i maliny (gęsty taki do herbaty - ja użyłam z Vitaxu)
30 g soku (syropu) z grenadine
szczypta soli

Przygotowanie: 
Odcedzić z syropu bardzo dokładnie brzoskwinie. Następnie pokroić je w kawałki wielkości 1 cm x 1 cm. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wybić jajka i wymieszać je z serkiem, olejem i sokiem z żurawiny i grenadine. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać owoce i dokładnie rozprowadzić je w masie. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, wlać ciasto do papilotek. Piec w piekarniku około 25 minut.   
Czas przygotowania - ok 1 h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 
Modyfikacja:
można dać 400 g suszonej żurawiny zamiast 200 g żurawiny i 200 g brzoskwiń
można wymienić sok z żurawiny i grenadine na sok z malin
można zamiast soku użyć dżemu z żurawiny dodać 100 g
Kaloryczność:
Z przepisu wyszło mi 20 muffin, w każdej z nich było 136 kcal, 2,8 g białka, 4,7 g tłuszczu i 21,4g węglowodanów.
Wersja light:
użyć chudego serka tak aby w 100g miał nie więcej niż 85 kcal w 100g
Zmniejszyć ilość soku i syropu do 70 g- ale wtedy kolor muffin nie bedzie różowy
zmniejszyć ilość oleju o połowę
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.