niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z mozzarellą, rucolą i pestkami dynii

 

 

 

Składniki:

20 g pestek z dyni
10 g oleju
250 g sałaty lodowej
30 g rucoli
40 g oliwek czarnych
70 g sera typu włoskiego lub mozzarelli
60 g kukurydzy
180 g pomidor (1 szt.)
80 g papryki (1/2 szt.)
1 łyżeczka suszonych pomidorów 
1/2 łyżeczki bazylia
Sos:
50 g suszonych śliwek
1 pomidor
50 g oliwek czarnych
50 g suszonych pomidorów w oliwie
bazylia, oregano

Przygotowanie:
Podprażyć na rozgrzanym oleju na patelni pestki z dyni, aż będą strzelały. Pokroić sałatę, rucolę, pomidor, oliwki, paprykę i ser włoski. Wymieszać powyższe składniki. Dodać kukurydzę. Posypać sałatkę suszonymi pomidorami i bazylią. Wymieszać. Sałatka jest gotowa.  
Składniki do sosu zmiksować wszystkie razem. Polać sosem sałatkę.

Czas przygotowania ok 10-15 minut
5 minut prażenie pestek dynii
5 minut krojenie wszystkich składników

Kaloryczność
przepis jest na 2 duże porcje obiadowe. Każda z nich ma 290 kcal, 14 g białka, 20 g tłuszczu, 20 g węglowodanów. Sos nie był doliczany do kalorii.

Wersja light
prażenie pestek dyni bez użycia tłuszczu
użycie mozzarelli light lub sera o obniżonej ilości tłuszczu




piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.