niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik tiramisu na spodzie brownie



Składniki:
ciasto brownie:
65 g ciemnej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
2 łyżeczki syropu amaretto (można wymienić na likier amaretto, whisky lub rum)
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki 
16 podłużnych biszkoptów (ja użyłam zwykłych)
namoczenie biszkoptów:
50 ml wody 
2 łyżeczki żelatyny w proszku
3 łyżki kawy rozpuszczalne
3 łyżki syropu amaretto
masa z sera:
250 g sera mascarpone
750 g zmielonego sera na sernik (ja użyłam sera delikatnego z Oethera)
300 g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
200 g śmietanki 36%
2 łyżeczki olejku waniliowego
4 łyżki syropu amaretto
polewa:
400 g śmietany 18%
40 g drobnego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki syropu amaretto
Przygotowanie ciasta brownie:
Piekarnik rozgrzać do 170'C. Tortownicę o średnicy 30 cm nasmarować masłem. Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ją wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste. Osobno ubić 1 jajko. Połączyć masło z czekoladą. Następnie dodać przesianą mąkę, jajko, likier amaretto i kawę. Ucierać aż do momentu kiedy kawa rozpuszczalna rozpuści się. Masę przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku 8 minut. 
Namoczenie biszkoptów. 
W czasie kiedy ciasto brownie jest w piekarniku. Żelatynę zalać zimną wodą (1 łyżka wody), odstawić na 5 minut. Zagotować wodę (50 g), wymieszać w niej kawę. Położyć do lekkiego ostygnięcia. Dodać likier amaretto. Po wyciągnięciu ciasta brownie z piekarnika. Namoczyć każdy biszkopt w żelatynie (1 bisztopt około 5 sekund) i od razu kłaść na ciasto brownie. Odłożyć tortownicę.
Przygotowanie masy z sera. 
Piekarnik nagrzać do 175'C. Wymieszać mikserem ser mascarpone, z serem zmielonym i mąką. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując powoli. Następnie wbić po 1 jajku. Na koniec dodać śmietankę 36%, olejek waniliowy i syrop amaretto. Masę wyłożyć delikatnie na ciasto brownie z biszkoptami. Piec w temp. 175'C około 15 minut, następnie piec przez 80-90 minut w temp 120'C, aż masa się zetnie.
Polewa:
Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić około 15 minut. Śmietanę utrzeć z cukrem, i likierem amaretto. Podzielić ją na 2 równe części. Do jednej części dodać kawę i ponownie utrzeć. Rozprowadzić śmietanę układając raz część jasną raz część ciemną. Po nałożeniu całej śmietany, utworzyć za pomogą widelca, lub końcówki łyżeczki fantazyjne wzory. Wsadzić sernik do lodówki na około 8h. Przechowywać sernik w bardzo chłodnym miejscu (np. lodówka)
 
Czas przygotowania: ok 2 h 40 minut + 8h przechowywania w lodówce
ciasto brownie: 10 minut mieszanie + 8 minut pieczenie
namaczanie biszkoptów: 5 minut
masa serowa: 10 minut
pieczenie: 15 + 90 minut
studzenie 15 minut
polewa: 5 minut
Modyfikacja:
zamiast likieru amaretto, rum, whisky lub inny alkohol
Kaloryczność:
Z przepisu wyszło mi 16 kawałków. W każdym z nich było 408 kcal, białka 9,4 g, tłuszczu 23,7 g i 35,5 węglowodanów.
 
Wersja light:
można zrezygnować całkowicie z górnej polewy
zrezygnować ze śmietanki 36% dodawanej do masy serowej
zamiast tortownicy okrągłej o średnicy 30 cm, można wykorzystać tortownicę prostokątną - wtedy kawałki ciasta będą mniejsze.
można użyć zwykłych biszkoptów, a nie specjalnych do tiramisu czy obsypanych cukrem
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.