niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Szpinakowe pierożki

 

Składniki:
Szpinakowe ciasto pierogowe:
mąka pszenna 100 g
szpinak 100 g
ok. 1/3 szklanki wody
1 łyżeczka suszonych pomidorów - przyprawa
Farsz:
250 g szpinaku
150 g serka ricotty
50 g sera tartego parmino
1 cebula
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
bazylia
sól
pieprz
Do podania:
80 g oliwy/oleju 
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka suszonych pomidorów 

Przygotowanie:
Szpinakowe ciasto pierogowe: 
Szpinak włożyć na patelnię i mieszając smażyć przez około 10-15 minutu, aż wyparuje woda. Ostudzić szpinak.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szpinak i wymieszać ręką. Zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać w nie wodę, zagarniając mąkę wraz ze szpinakiem do środka. Połączyć składniki, dodać pomidory i uformować kulę. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut, aby odpoczęło.
Farsz: 
Obrać cebulę. Podsmażyć ją na patelni teflonowej bez tłuszczu. Szpinak włożyć na patelnię i mieszając smażyć przez około 10 - 15 minut, aż wyparuje woda. Wymieszać z serem ricottą i tartym Parmezanem, 1 jajkiem. Doprawić gałką muszkatołową, bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pierożki: 
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Wycinać kółka małą szklanką, nakładać po łyżeczce nadzienia. Zlepiać brzegi, formując pierożki. Połączyć dwa końce pierożka w "pierścień", a następnie wywinąć na zewnątrz wystający rożek ciasta.
Uszka ugotować, wrzucając je partiami do wrzącej i osolonej wody. Gotować przez około 2 minuty, od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Podawać z oliwą bazyliową z suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania - ok 1 h 10 minut
wyrabianie ciasta - 25 minut + 15 minut odpoczynku
farsz - 20-25 minut
lepienie pierożków - 10-15 minut
gotowanie - 5 minut

Modyfikacja
można dodać więcej bazylii, a zrezygnować z suszonych pomidorów
wymienić serek ricotta, na zwykły serek twarogowy

Kaloryczność
Z przepisu wyszło mi 4 porcje. W każdej porcji bez sosu jest: 215 kcal, białka 13 g, tłuszczu 9 g i węglowodanów 23,5 g. 
Z sosem 390 kcal, białka 13 g, tłuszczu 28,5 g i węglowodanów 23,5 g. 
 
Wersja light
Zrezygnować z dodatku sosu bazyliowego!!!

piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.