niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Wieprzowina i wołowina w śliwkach i orzechach

 

Składniki:

1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka imbiru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka curry
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
250 g wieprzowiny
250 g wołowiny
2 puszki pomidorów
200 g śliwek suszonych
125 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Dzień wcześniej. Wymieszać marynatę: ketchup, musztardę, imbir, cynamon, paprykę, curry, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Pokroić mięso w kostkę 2 cm x 2cm. Wymieszać marynatę w mięsem. Wstawić na noc do lodówki. 
Na drugi dzień: posiekać drobno orzechy, pokroić śliwki (na pół lub na ćwiartki). Mięso z marynatą usmażyć na patelni teflonowej (lub innym magicznym garnku) bez dodawania tłuszczu. Przysmażyć, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać orzechy i śliwki. Podlać wszystko 1/2 szklanki wody, aby się dusiło (ok 10 minut). Dodać pomidory i dusić około 30 minut. Następnie przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w ok 170'C przez ok 90 minut. Od czasu do czasu podlewać wodą. Podawać najlepiej z ryżem.   

Czas przygotowania: ok. 2 h 30 minut + noc "leżakowania" w lodówce
10 minut - marynara
10 minut - smażenie
10 minut - duszenie I
30 minut - duszenie II w pomidorach
90 minut - pieczenie w piekarniku

Modyfikacja:
można dodać więcej papryki - będzie ostrzej
można użyć samej wieprzowiny lub samej wołowiny

Kaloryczność:
Przepis przewidziany jest na 4 porcje. W każdej porcji jest 569 kcal, 31g białka, 29 gramów tłuszczu, 46 g węglowodanów.

Wersji light:
Zamiast wieprzowiny i wołowiny można dać pierś z kurczaka lub indyka.
Zrezygnować z połowy orzechów. 
Usunąć z marynaty oliwę.
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.