niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Zalkoholizowane muffiny ze śliwkami

 

Składniki:

260 g mąki pszennej

100 h cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju rzepakowego
30 g mleka
1 łyżeczki cynamonu
szklanka zalkoholizowanych śliwek*
* zalkoholizowane śliwki są odpadkiem po produkcji nalewki śliwkowo-cynamonowej powstałej z 400 g śliwek, 100 g rodzynek, 1 laski cynamonu, 100 g cukru które zostały dobrze usmażone, a następnie zalane 500 ml wódki i odstawione na tydzień

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wszystkie suche produkty wymieszać, następnie dodać wszystko poza śliwkami i ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać śliwki i wymieszać. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Piec w piekarniku około 20-25 minut. 

Czas przygotowania: ok 1 h + zalkoholizowanie śliwek
Zalkoholizowane sliwki - długo, 2 godziny smażenia, 7 dni odstawki
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 

Wersja zmodyfikowana:
zamiast zalkoholizowanych sliwek, można dać 200 g suszonych śliwek i 50 g rodzynek i 50 g wódki 

Wersja light:
brak :)))) - można zrobic wersję light, ale wtedy stracą cały swój smak
piątek, 21 października 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.