niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić sushi? Krok po kroku




 

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 5-6 arkuszy nori (prasowane glony)
  • wędzony łosoś
  • takuan (marynowana rzodkiew daikon)
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • salata lodowa
  • czarny sezam
  • majonez
  • ocet ryżowy, cukier, sól
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

 

Co będzie potrzebne:

  • wachlarz (ja używam podstawki korkowej) do schładzania ryżu
  • makisu (bambusowa mata do zwijania sushi)
  • super ostry nóz

 

Przygotowanie SUMESHI (ryżu do sushi):

Wypłukacz dokładnie ryż, kilkukrotnie wymieniając wodę, aż przestanie być mętna. Odstaw ryż na ok 30 minut. Wsyp ryż do dużego garnka, zalej wodą. Woda nie powinna sięgać wyżej niż do 1/3 wysokości garnka. Przykryj i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i szybko zamieszaj ryż drewnianą łyżką. Przykryj garnek i gotuj ok 10 minut. Po 10 minutach ściągnij z ognia i zostaw przykryty na kolejne 10 minut. Przygotuj dressing octowy. 

Dressing octowy:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli 

Przełóż ryż do naczynia i skrop go dresingiem octowym. Schłodz ryż wachlarzem aż do momentu kiedy będzie go można wziąść do ręki. 

Przygotuj pozostałe składniki sushi takie jak: łosoś, paprykę, ogórek, sezam, takuan, sałatę, krojąc je w cienkie paski jak na zdjęciu poniżej. 

 

Przygotuj sobie wodę z octem do płukania rąk w proporcji 1/8 octu i 7/8 wody, dzięki niej ryż nie będzie Wam się lepił do rąk.

Umieść matę bambusową na blacie. Połóż na niej arkusz nori, świecącą stroną do maty i opłucz ręce w wodzie z octem. Umieść ryż na nori tak jak na zdjęciu. Ryż rozłóż równomiernie, tak by nie zostawić dziury i zostawiając na dalszym brzeg puste nori. Dzięki temu będzie można skleić sushi.

 

 

Opłucz ręce w wodzie z octem.

 

Następnie połóż majonez i składniki jakie zostały przygotowane.

 

 

Zwiń makisu jak na zdjęciu poniżej. Przytrzymując wszystkie składniki. Zawiń matę i uciskaj zrolowane sushi.

 

 

Sushi jest już prawie gotowe. Kolejne nori ze składnikami zwijamy. Zrolowane nori kładziemy na prostej desce. Gdy już wykorzystamy wszystkie składniki czas na krojenie. Do tego potrzebujemy ostry nóż. Pokrój każdą roladkę na 8 części.  Prawidłowo sushi powinno kroić się jak na zdjęciach poniżej. Najpierw na pół, a później dwie rolki równocześnie.

 



 


FUTOMAKI GOTOWE!!!

 

 

wtorek, 08 listopada 2011, coconue
Tagi: sushi futomaki

Komentarze
Gość: ŻELA, 80.50.136.21*
2012/07/24 19:11:28
Jak oglądam to jestem głodna :-) uwielbiam takie pichcenie ale niestety za bardzo mnie na to nie stać :-(
-
Gość: , 89-75-113-247.dynamic.chello.pl
2012/08/12 20:35:57
To wcale nie jest takie drogie i codziennie sie tego nie robi Nori 9zl ryz na duzo porcji 10zl lososia akurat przywiozlem z Norwegii ale mozna zamnac sie w 100zl
-
Gość: , 212.33.75.5*
2012/10/19 12:03:38
zamierzam robic sushi i wszystkie zakupione składniki wyniosły jakieś 35-40zł. Także 100 zł to stanowczo za duzo. Pozdrawiam.
-
Gość: Mc.druuch, 178-36-211-125.adsl.inetia.pl
2013/02/16 13:18:15
Bardzo futurystyczny smak! Gdy parę razy się to skonsumuje, ochota na tą potrawę powraca.
-
2013/03/11 19:12:20
Proponuję taki patent - znacznie ułatwia zwijanie (do kupienia na Amazonie) :
rocketnews.pl/2013/03/09/jak-szybko-i-sprawnie-przygotowac-sushi/
-
Gość: nesa, d50-20.icpnet.pl
2013/04/12 18:24:08
to chyba hosomaki? małe i mała ilość składników
-
Gość: xc, 90.gwarnet.pl
2013/11/05 13:07:58
majonez, papryka, sałata? to sushi czy kanapki?
-
2013/12/20 11:02:07
bardzo dokładny i ciekawy przepis na sushi. W sumie nic dodać nic ująć, wszystko bardzo fajnie opisane krok po kroku :-) oczywiście trochę czasu trzeba na to poświęcić ale dla tego smaku naprawdę warto się poświęcić
-
2014/02/17 20:10:11
Niezły przepis, sama uwielbiam robić takie sushi od weekendu :D choć sake nigdy nie piłam :P


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.