niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Tajski kurczak z zielonym curry (na ostro)

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki zielonego curry (pasta)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chilli
  • kolendra
  • sok z limonki
  • 50 g marynowanego imbiru
  • 200 g mleka kokosowego
  • 100 g makaronu udon 
  • 1 łyżeczka m±ki pszennej
  • li¶cie ¶wieżej mięty

Przygotowanie:

Wymieszać olej z zielon± past± curry. Pokroić cebulę w kosteczkę. Pokroić kurczaka w cieńkie paski. Na patelni teflonowej przysmażyć lekko cebulkę i dodać kurczaka.Dodać odrobinę chilli i kolendrę. Dodać sos sojowy. Pokroić marynowany imbir w kostkę. Dusić wszystko ok 5 minut. Dodać mleko kokosowe i wyci¶nięty sok z limonki. Zagę¶cić sos, m±k± pszenn± z odrobin± wody. Dusić ok 10 minut. Gotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.

Czas przygotowania: 20 minut  

5 minut - przygotowanie,

krojenie15 minut - smażenie i duszenie


Kaloryczno¶ć: Z podanego przepisu wyszły duże 2 porcje. W każej porcji jest: 523 kcal, 31 g białka, 26 g tłuszczu i 45 g węglowodanów. 
Wersja light: zamiast kurczaka używamy filetu z indyka. Zmniejszamy ilo¶c oleju, m±ki pszennej do zera oraz mleka kokosowego do 30 g.  

 

 




pi±tek, 04 listopada 2011, coconue

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/04 21:36:05
Brzmi ¶wietnie, chętnie zjadłabym takie danie !:)


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu s± mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.