niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić pizzę? - Krok po kroku

Po pierwsze robimy ciasto zgodnie z przepisem: http://coconue.blox.pl/2011/12/Ciasto-na-pizze.html

Po drugie robimy sos zgodnie z przepisem:  http://coconue.blox.pl/2011/12/Sos-do-pizzy-sos-basic.html 

 

Składniki:

  • 50 g grana padano
  • 125 g mozzarelli
  • 50 g szynki parmeńskiej 
  • 50 g oliwek czarnych
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej 
  • świeże oregano
  • suszone oregano
  • ciasto i sos do pizzy patrzcie wyżej.

 

Kaloryczność: 1 milion kalorii.  A teraz serio. Ta pizza nie ma nic wspólnego z pizzą light. Kaloryczność podana jest bez ciasta i sosu w przeliczeniu na 4 porcje. W każdej z porcji jest: 210 kcal, 14 g białka, 15 g tłuszczu, 5 g węglowodanów.

Kaloryczność podana z ciastem i sosem na 4 porcje. W każdym kawałku pizzy jest: 453 kcal, 20 g białka, 20 g tłuszczu, 51 g węglowodanów.

 

Wersja light: Usuwamy grana padano, oliwki, suszone pomidory. zamiast nich dodajemy pieczarki i świeże pomidory lub bakłażana. Wybieramy mozzarellę light. A do sosu nie dodajemy oliwy!!! Możemy dzięki temu zaoszczędzić ok 150 kcal na jednej porcji. 

 

Przygotowanie: Mamy przygotowane ciasto i sos. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 C wraz z blachą. I po pół godzinie wyciągamy gorącą blachę i obsypujemy ją mąką. Następnie wyrośnięte ciasto układamy w okrągły placek na niej. Można rozwałkować, ale można też uformować placek rękami. W międzyczasie możemy przygotować sobie pozostałe składniki, które damy na pizzę. Dzisiaj będzie: grana padano, mozzarellę, szynkę armeńską, oliwki, oregano świeże i suszone, paprykę, pomidory suszone i inne - jakie tylko lubicie. 


 

Następnym krokiem jest nałożenie sosu i parmezanu lub grana padano na pizzę.


 

Kolejnym krokiem jest ułożenie składników o których pisałam wyżej. Każdy może dać co lubi. Można posiekać świeże oregano i koniecznie dodać trochę suszonego oregano. Dzięki niemu pizza tak wspaniale pachnie.

 

Pizza jest gotowa do włozenia do piekarnika na 30 minut w temperaturze 230 stopni C. Wkładamy do piekarnika i czekamy 30 minut. 


 

Po 30 minutach wygląda tak i jest gotowa do jedzenia. 

 

 

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 05 grudnia 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.