niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny rumowo-orzechowe light


 

Składniki na wersję świąteczną:

  • 50 g orzechów (można włoskie, laskowe, ja użyłam laskowych, ale takich małych jako posypka)
  • 50 g oleju
  • 80 g cukru
  • 200 g mąki
  • 200 g jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku po pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 50 g rumu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej 

Przygotowanie: Posiekać drobno orzechy. Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wymieszać suche składniki mąkę, proszek, cukier i przyprawę korzenną. Dodać do nich olej, jogurt i aromat. Następnie dodać jajka i wymieszać. Na samym końcu dodać część okrojonych orzechów (zostawić trochę do posypania na górę) i rum. Wymieszać szybko. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Posyać muffiny resztą zorzechów. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania: 45-55 minut

20 minut - mieszanie i siekanie orzechów - jeśli ktoś ma gotową posypkę orzechową to tylko 10 minut

25 minut - pieczenie 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin. KAżda z nich miała 180 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu i 21 g węglowodanów.

Wersja light: Można zmniejszyć ilość oleju do 20 g. Zamiast orzechów dodać kawałki pomarańczy, ale wtedy już nie będzie muffin orzechowych tylko pomarańczowo-rumowe lub zmniejszyć ilość orzechów. Zamiast prawdziwego rumu dodać aromat rumowy.  

 




czwartek, 15 grudnia 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.