niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarniste penne z pesto i orzechami

 

 

Składniki:

  • 140 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawa)
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • 40 g parmezanu lub grana padano
  • 30 ml mleka
  • 100 ml wody
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 10 oliwek czarnych

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Posiekać orzechy lub rozgnieść je w moździerzu. Uprażyć lekko na patelni teflonowej. Dodać do orzechów, suszone pomidory, bazylię i pesto. Podpiec chwilę. Dodać wodę i mleko. Wymieszać. Na koniec dodać część parmezanu. Pozostałą częścią parmezanu posypać makaron na talerzu. Pokroić bazylię i oliwki i również dodać do gotowego dania na talerzu. 

Czas przygotowania: ok 20 minut.

Kaloryczność: Milion kalorii. Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje. W każdej z nich jest: 610 kcal, 21 g białka, 32 g tłuszczu i 63 g węglowodanów.

Wersja light: Zamiast orzechów oraz takiej ilości pesto i parmezanu można dodać szpinak i zjeść penne z szpinakiem. 

 

piątek, 09 grudnia 2011, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.