niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z pomidorów light

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki korzenia
  • 100 g selera korzenia
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g cebuli
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczek suszonej bazylii
  • pieprz, sól, maggi

Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić i zalać 2 litrami wody i gotować ok 1 h. Następnie odstawić do przestudzenia i zmiksować. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. Na patelni przysmażyć cebulę i czosnek ok 5-10 minut. Dodać pomidory oraz przecier pomidorowy. Dusić pomidory ok 20-30 minut. Na końcu zmiksować. Dołączyć zmiksowany bulion z pomidorami. Dodać bazylię i doprawić. 

Czas przygotowania: 1h 15 minut (bez czasu studzenia, który można pominąć, jednak należy uważać aby się nie oparzyć)

  • 1 h przygotowanie bulionu
  • w między czasie przygotowujemy pomidory
  • 10 minut miksowanie
  • 5 minut łączenie + doprawianie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło 6 porcji. W każdej porcji było 62 kcal, 3 g białka, 2 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

Do kremu można dodać parmezanu, ale to zwiększa kaloryczność posiłku. => 10 g parmezanu = 45 kcal

 


niedziela, 22 stycznia 2012, coconue

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Wiktoria, *.play-internet.pl
2013/12/09 17:01:36
Beznadziejny przepis. :/


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.