niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z suszonych pomidorów light

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 pora
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • estragon świeży
  • oregano świeże
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Pokroić pora w drobne krążki. Marchew, korzeń z pietruszki oraz pora zalać dwoma litrami wody i gotować około 1 h. Pokroić cebulę, czosnek i suszone pomidory. Smażyć je na patelni teflonowej bez tłuszczu aż do zarumienienia się. Dodać puszkę pomidorów, przyprawy i dusić wszystko ok 20 minut. Dodać do ugotowanego bulionu (nie wyciągać marchwi, pietruszki i pora) pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Można przecedzić przez sitko. Doprawić suszoną bazylią i estragonem.

Czas przygotowania: ok 1 h 10 minut

  • 1 h gotowania bulionu
  • w tym samym czasie 10 minut smażenia cebuli i pomidorów + 20 minut duszenia pomidorów.
  • 5 minut miksowanie wszystkiego 

 

Kaloryczność: Z przepisu wyszło mi 6 porcji. W każdej porcji było TYLKO 86 kcal, 4 g białka, 3 g tłuszczu i 13 g węglowodanów.

Można podawać ze śmietaną, ale wtedy wzrasta kaloryczność. 1 łyżka śmietany 18% to 20 g a to 36 kcal więcej!!!

piątek, 13 stycznia 2012, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.