niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z roszponką, pomarańczą i awokado light

Składniki:

  • 75 g roszponki
  • 200g pomarańcze (2 małe szt)
  • 100 g fety
  • 70 g awokado (1/2 szt)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 100 g papryki (1/2 szt)

Sos:

  • 50 g jogurtu greckiego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Umyć roszponkę i ją porozrywać. Pomarańczę i awokado obrać, a następnie  pokroić w kosteczkę. Pokroić paprykę i fetę. Rozgnieść orzechy. Wszystkie składniki połączyć. 

Sos: Wycisnąć sok z pomarańczy. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać.

Czas przygotowania: ok 15 minut.

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje. W każdej porcji jest 374 kcal, 14 g białka, 27 g tłuszczy, 22 g węglowodanów.

Wersja bardziej light: Usunąć z sosu oliwę. Zmniejszyć o połowę ilość awokado i orzechów włoskich. Dzięki temu w porcji będzie 275 kcal. Jeśli użyjemy zamiast zwykłej fety - fetę light zyskamy 25 kcal czyli w całej sałatce będzie już tylko 250 kcal.

 


 



 


 

piątek, 20 stycznia 2012, coconue

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2012/03/22 16:21:18
Ale kolorowo, piękne zdjęcia :-)


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.