niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Klasyczne ciasto marchewkowe

 

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g m±ki
  • 25 g proszku do pieczenia
  • 400 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cynamonu lub 4 łyżki przyprawy do piernika - można też wymieszać 2 + 2
  • 600 g marchewki drobno potartej
  • 6 jajek
  • 100 g olej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 500 g sera twarogowego mielonego (jak zwykle używam serka aksamitnego Oetkera)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Ciasto: Obrać i potrzeć drobno marchewkę. Rozgrzać piekarnik do 170'C. Wymieszać m±kę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodać jajka, olej i jogurt. Wymieszać wszystko dokładnie. Następnie dodać marchewkę, migdały i skórkę pomarańczow±. Poł±czyć wszystkie składniki. Przełożyć ciasto do formy i wsadzić do piekarnika. Piec w 170'C ok 45 minut. 

Polewa: Zmiksować masło z cukrem pudrem do biało¶ci. Dodać ser i skórkę z cytryny. Ucierać ok 5 minut. Położyć masę serow± na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Czas przygotowania:  1 h 20 minut + czas ostawienia w lodówce

  • 5-15 minut - tarcie marchewek
  • 10 minut - ł±czenie wszystkich składników
  • 45 minut pieczenie
  • 10 minut przygotowanie polewy

Kaloryczno¶ć: Swoje ciasto pokroiłam ciasto na 24 kawałki. Jeden kawałek ciasta ma: 288 kcal, 6 g białka, 12 g tłuszczu, 39 g węglowodanów. Dla Waszej informacji gdyby¶cie chciały podzielić ciasto na większe lub mniejsze kawałki - cała blacha ma: 6912 kcal, 157 g białka, 288 g tłuszczu i 959 g węglowodanów.






sobota, 04 lutego 2012, coconue

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2012/02/04 13:55:25
piękne zdjęcia.
lubię ciasto marchewkowe ;]
-
darkangelika
2012/02/04 15:48:43
Niby klasyczne, a apetyczne;) jak mi się zrymowało :D


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu s± mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.