niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z ciecierzycy

 

 

Składniki:

  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera 1/2 szt
  • 1/2 pora
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 małe papryczki piri piri
  • marynowany imbir - 2 łyżeczki
  • imbir w przyprawie 1/2 łyżeczki
  • curry w przyprawie 1/2 łyżeczki
  • szafran odrobinka

Przygotowanie:

W jednym garnku ugotować bulion z marchewki, pietruszki, selera i pora. Wszystkie składniki obrać i pokroić, zalać 2 litrami wody i gotować ok 1 h. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Przysmażyć na oliwie ok 5 minut. Dodać odcedzoną ciecierzycę i białą fasolę. Zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu. Dodać papryczki piri piri, marynowany imbir. Przyprawić imbirem w przyprawie i curry. Na samym końcu dodać szafran. Gotować ok 30 minut. Na samym końcu należy połączyć bulion z warzywami z ciecierzycą i fasolą i zmiksować wszystkie składniki.

Czas przygotowania: 1h 5 minut

  • 1 h gotowanie buliony
  • w międzyczasie gotowanie bazy do zupy
  • 5 minut miksowanie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszły mi 4 porcje zupy. W każdej z nich było 181 kcal, 7 g białka, 6 g tłuszczu i 25 g węglowodanów.

Wersja light: eliminujemy z przepisu oliwę, wtedy w 1 porcji będzie 137 kcal.


środa, 08 lutego 2012, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.