niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kruche na wytrawną tartę

Składniki:

  • 190 g mąki
  • 110 g masła (o temp. pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: Masło wyjąć z lodówki tak aby uzyskało temperaturę pokojową (ok 45 min.). Posiekać je nożem na małe kawałki. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać sól, jajko i masło. Wszystkie składniki zagniatać, rozcierać palcami masło. Wyrabiać tak długo aż będzie jednolita konsystencja i nie będzie grudek masła. Uformować w kulkę i zawinąć w folię. Wsadzamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Po 30 minutach wyciągamy ciasto w lodówki i rozwałkowujemy na blacie. Można je przenieść do formy na wałku lub rozwałkować na papierze i włożyć do formy papierem do pieczenia do góry. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki. Nakłuć spód widelcem. Piec ok 15 minut. Następnie wyciągnąc i dodać farsz. I ponownie wsadzić do piekarnika na 15 minut aż ciasto nabierze złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić (jeśli nie dawaliśmy farszu - wtedy ciasto nie namoknie im).

 


Czas przygotowania: 1 h 15 minut

  • 15 minut wyrabianie
  • 30 minut leżakowanie w zamrażalce
  • 30 minut pieczenie

Kaloryczność: Z przepisu wychodzi blacha ciasta kruchego o średnicy 31 cm. Dzieląc tartę na 8 kawałków, każdy z nich ma: 194 kcal, 3 g białka, 12 g tłuszczu i 17,5 g węglowodanów. Dzieląc samą tartę na 4 porcje, każdy z nich (bez farszu) ma 388 kcal, 6 g bialka, 24 g tłuszczu i 35 g węglowodanów.

 

 

 


czwartek, 22 marca 2012, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.