niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z awokado, szpinakiem i grillowaną cukinią

 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki kuskusa
  • 1/4 awokado
  • 40 g świeżego szpinaku
  • 40 g sałaty lodowej
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cukinii

Sos:

  • 1/5 awokado
  • 1 łyżeczka oliwy ok 5 g
  • 30 ml wody
  • 10 liści bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu winnego

 

 

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z bazylią i oregano i smażyć bez tłuszczu. Pokroić cukinię w cienkie plasterki. Smażyć na oliwie ok 5 minut. Posiekać orzechy włoskie. Porwać sałatę. Pokroić awokado i ugotować kuskus. Zmiksować wszystkie składniki sosu. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Polać sosem i gotowe.

Czas przygotowania: 30 minut

  • przygotowanie kurczaka - 5 minut
  • smażenie kurczaka, cukinii  i ugotowanie kuskusa- 15 minut
  • pokrojenie i przygotowanie reszty składników - 5 minut
  • zmiksowanie sosu - 5 minut  

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszły 2 porcje. W każdej porcji było 298 kcal, 22 g białka, 17 g tłuszczu i 35 g węglowodanów. 

Wersja light: można zmniejszyć ilość oliwy i cukinię grillować, a nie smażyć na patelni teflonowej. Wtedy 1 porcja będzie miała 253 kcal. Można usunąć o połowę orzechy i awokado, ale smak sałatka zawdzięcza własnie im, więc po co. 

 

 

sobota, 10 marca 2012, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.