niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta szpinakowa z serem feta i suszonymi pomidorami

Składniki:

Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche wg przepisu. Obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Pokroić pomidory o oliwki. Smażyć cebulę z pomidorami o oliwkami ok 5 minut. Dodać mrożony szpinak. Dusić szpinak z cebulką aż wyparuje cała woda. W między czasie dodać zioła i czosnek. Na koniec dodać rozdrobnioną fetę. W osobnym naczyniu wymieszać jajka z serem mozzarellą i ziołami prowansaldzkimi. Na podpieczonej 15 minut tarcie ułożyć szpinak z cebulką. Na górę położyć świeży szpinak i zalać wszystko jajkiem z mozzarellą. Piec w piecu 190C ok 15 minut.


Czas przygotowania: 1 h 15 minut

  • 15 minut wyrabianie ciasta
  • 30 minut leżakowanie w zamrażalce
  • w między czasie przygotować szpinak
  • 30 minut pieczenie

 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 6 porcji (obiadowych) lub 8 porcji mniejszych. Z podziału 8 porcji wyszło w każdej porcji: 264 kcal, 8 g białka, 17 g tłuszczu i 21 g węglowodanów.  Z podziału na 6 porcji w każdej porcji wyszło: 352 kcal, 11 g białka, 22 g tłuszczu i 28 g węglowodanów.






czwartek, 22 marca 2012, coconue

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2012/03/22 16:17:36
Bardzo lubię szpinak, więc przepis odpowiada mi jak najbardziej :-)
-
Gość: kocie-smaki, 78.8.136.*
2012/03/22 16:46:19
nie wiem co lepsze - tarta czy zdjęcia ;) duet bardzo zgrany :)
-
2012/03/25 07:10:09
Od kilku dni chodzi za mną tarta szpinakowa ....teraz to juz muszę ją koniecznie zrobic:)
-
Gość: mandy, *.echostar.pl
2012/04/27 18:04:24
ja polecam zrobić własne pomidorki w oleju - ususzyć w piekarniku i zalać olejem rzepakowym (jest najlepszy bo po pierwsze nie mętneje, po drugie nie ma smaku, więc przejdzie pomidorkami, a po trzecie ma najkorzystniejsze działanie dla zdrowia :))


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.