niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kruche na słodko

Składniki:

  • 250 g m±ki pszennej zwykłej typu 500 lub może być pełnoziarnista typu 2000
  • 150 g masła
  • 1 jajko (przy pełnoziarnistej 2 jajka)
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie: Masło wyj±ć z lodówki tak aby uzyskało temperaturę pokojow± (ok 45 min.). Posiekać je nożem na małe kawałki. M±kę przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać cukier, jajko i masło. Wszystkie składniki zagniatać, rozcierać palcami masło. Wyrabiać tak długo aż będzie jednolita konsystencja i nie będzie grudek masła. Uformować w kulkę i zawin±ć w folię. Wsadzamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Po 30 minutach wyci±gamy ciasto w lodówki i rozwałkowujemy na blacie. Można je przenie¶ć do formy na wałku lub rozwałkować na papierze i włożyć do formy papierem do pieczenia do góry. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki. Nakłuć spód widelcem. Piec ok 15 minut. Następnie wyci±gn±c i dodać nadzienie. I ponownie wsadzić do piekarnika na 15 minut aż ciasto nabierze złoty kolor. Wyj±ć z piekarnika i dobrze ostudzić (je¶li nie dawali¶my farszu - wtedy ciasto nie namoknie im).

Czas przygotowania: 1 h 15 minut

  • 15 minut wyrabianie
  • 30 minut leżakowanie w zamrażalce
  • 30 minut pieczenie
Kaloryczno¶ć: Z przepisu wychodzi blacha ciasta kruchego o ¶rednicy 31 cm. Dziel±c tartę na 8 kawałków, każdy z nich ma: 237 kcal, 3 g białka, 12 g tłuszczu i 29 g węglowodanów. 


sobota, 07 kwietnia 2012, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu s± mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.