niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Dekoracja wielkanocnego stołu

Chciałam Wam pokazać moją świąteczną dekorację koszyczka wielkanocnego, nakrycia stołu do śniadania wielkanocnego oraz co zawsze znajduje się na moim wielkanocnym stole. 

 

KOSZYCZEK WIELKANOCNY

W tym roku był w tonacji fioletowej. Podstawą musiały być białe koronki oraz biała serwetka. Nie zabrakło również świeżej gałązki borowek. Dodatkiem fioletowym były 2 jajka ze wstążeczkami oraz zatrwian. 

 

 

 

 

 

 

WIELKANOCNY STÓŁ

Dominującym kolorem na stole wielkanocnym jest zawsze biel, zieleń i żółć. W tym roku dodałam jeszcze fiolet. Pośród smaków królujących nie mogło zabraknąć szynki (w dwóch wersjach - na zimno oraz ciepło), jajek tradycyjnych prosto od kury (również w wersji na zimno i ciepło) oraz malutkich jajek przepiórczych. Wielkanocne śniadanie u dietetyka nie odbyłoby się gdyby nie było odrobiny zdrowych rzeczy - np. rzeżuchy, której zapach od dzieciństwa kojarzą mi się z tymi świętami oraz różnych kiełków (wyprodukowanych oczywiście przeze mnie z brokuła, lucerny i szczypiorku). Nie obyło się też bez pełnoziarnistego pieczywa z suszoną żurawiną oraz solą, która w niewielkich ilościach mogła się pojawić w wielkanocnym menu. 

Święta są świętami i na wielkanocnym stole muszą być słodycze - mazurki, wielkanocne baby i jajka czekoladowe z marcepanem. W tym roku pojawił się:


 

 

 

wtorek, 10 kwietnia 2012, coconue

Komentarze
2012/05/03 11:01:06
Musze przyznać, że dekoracja stoły nie jest standardowa i przeciętna. Niestety u mnie w domu tego typu standardy nie istnieją. Bardzo ciekawy blog, dzięki i pozdrawiam.
-
2014/01/23 13:43:23
Masz prawdziwy talent do gotowania. Zazdroszczę ci niezmiernie.Mi zostaje rozliczenie podatku i nawet mam do tego darmowy program pit 2013 :)


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.