niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek orzechowy klasyczny

 

Składniki:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 80 g m±ki
  • 4 białka
  • Polewa:
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru
  • 10 g m±ki ziemniaczanej
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie: Orzechy posiekać  drobno lub kupić od razu gotowe posiekane. Masło utrzeć do biało¶ci z cukrem. Białka ubić na sztywn± pianę. Następnie do masła dodać orzechy, m±kę. Na samym końcu do wszystkiego dodać  pianę i delikatnie wymieszać. Przygotować formę – wysmarować j± masłem. Piec w piekarniku 180°C przez 20 minut. W między czasie ubić żółtka z cukrem i m±k±. Po 20 minutach wyj±ć ciasto z piekarnika. Wyłożyć polewę na ciasto, ułożyć orzechy i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 7-8 minut.

Czas przygotowania: Zależy od siekania orzechów. 40 minut bez siekania.

  • Siekanie orzechów
  • 10 minut przygotowanie
  • 30 minut pieczenie

Kaloryczno¶ć: Z przepisu wychodzi 16 porcji, w każdej z nich jest: 283 kcal, 5,5 g białka, 20 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.

Modyfikacja do innych diet: Je¶li wyeliminujemy całkowicie m±kę pszenn±. Mazurek ten można podawać chorym z celiaki± lub niemog±cych z innych przyczyn je¶ć glutenu.

 


sobota, 07 kwietnia 2012, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu s± mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.