niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik piernikowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 1 kg sera Oetker Aksamitny
  • 200 g cukru
  • 30 g m±ki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 ml ¶mietanki 30%
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g pierników
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 7 łyżeczek białego rumu

Przygotowanie:

Pierniki drobno pokruszyć tłuczkiem. Przełożyć do garnka. Zalać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy korzennej. Wymieszać i dusić ok 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu dodać rumu i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. W misce zmiksować ser z cukrem i m±k± Dodawać o 1 jajku. Powoli miksuj±c Na koniec dodać ¶mietankę i dalej miksować. Oddzielić od całej masy ok 10 łyżek i dodać do masy piernikowej. Wymieszać masę piernikow±. Do głównej masy serowej dodać aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczow± . Wymieszać wszystko.

Przygotować blachę. Włożyć na spód papier do pieczenia. Na sam dół ułożyć masę piernikow±. Na górę delikatnie wylać masę serow± tak aby nie wymieszała się z mas± piernikow±. Piec ok 1 h w 175'C, następnie ok 30-45 minut w 150'C. 

niedziela, 01 kwietnia 2012, coconue

Polecane wpisy



Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu s± mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.