niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
poniedziałek, 30 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka 
  • 100 g ryż brązowy
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 240 g fasolka czerwona z puszki (1 puszka)
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 seler
  • 1 pietruszka (korzeń) 
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • 4 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

Seler i korzeń z pietruszki obierać i gotować ok 45 minut. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą kebab-gyros i zostawić na ok 15 minut. Następnie usmażyć kurczaka bez tłuszczu. W między czasie ugotować ryż i pokroić kapustę, ogórek i cebulę. Połączyć ze sobą kapustę, ogórek, cebulę. Dodać do nich fasolę i usmażonego kurczaka. Ugotowany seler i pietruszkę kroimy i dodajemy do warzyw. Na końcu dodać ugotowany ryż i przyprawić ketchupem. Wymieszać i gotowe.

Czas przygotowania: 45 minut

  • 45 minut gotowanie selera i korzenia pietruszki
  • w między czasie:
  • 30 minut - przygotowanie i smażenie kurczaka
  • gotowanie ryżu i przygotowanie wszystkich składników w tym pokrojenie.
  • 5 minut doprawianie i łączenie.

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą 4 porcje. W każdej porcji jest TYLKO 204 kcal, 15 g białka, 1,5 g tłuszczu, 40 g węglowodanów.

 

 

czwartek, 26 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka ok 300g
  • 100 g sałaty lodowej
  • 100g rukoli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cała gruszka
  • 150 g sera fety

Sos:

  • miód
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów przyprawa
  • słodka czerwona papryka

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu aż się przyrumieni. Obrać gruszkę i pokroić ją w plastry, następnie smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu aż się przyrumieni. Pokroić sałatę, paprykę i ser feta. Połączyć wszystkie składniki. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu i zmiksować je blenderem. Polać sałatę sosem.

Czas przygotowania: ok 30-35 minut

  • 15 minut smażenie kurczaka
  • 10 minut przygotowanie gruszki
  • 5-10 minut krojenie i mieszanie składników

Kaloryczność: Podany przepis może być stosowany na danie obiadowe dla 2 osób. W każdej porcji jest: 494 kcal,  50 g białka, 18 g tłuszczu i 70 g węglowodanów.

 

 

 

 

 

wtorek, 24 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 cały por
  • 400 g selera naciowego
  • 100 g selera korzenia
  • 200 g pietruszki korzenia
  • 70 g awokado
  • 2 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, maggi

Przygotowanie:

Por podzielić na 3 części. 1 część wraz z korzeniem seler i pietruszką gotować bulion ok 1 h. Następnie okroić por, seler, awokado, cebulę i czosnek. Smażyć na oliwie ok 10 minut, następnie dodać wodę i gotować ok 30 minut. Na koniec odstawić do wystudzenia. Na koniec połączyć wszystko i zmiksować. Doprawić. 

Czas przygotowania: ok 1 h 10 minut (bez studzenia)

  • 1 h czas gotowania bulionu
  • w tym czasie kroimy, smażymy oraz gotujemy warzywa (por, seler, awokado, cebulę i czosnek)
  • miksowanie ok 5 minut

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi ok 6 porcji. W każdej porcji jest 90 kcal, 3 g białka, 4 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

niedziela, 22 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g płatków owsianych (50 g do ciasta 10 g do posypania)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawa)
  • 2 jajka
  • 100 g oleju 
  • 150 g jogurtu
  • 200 g mleka

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wymieszać wszystkie składniki suche (mąki, proszek, cukier, sól, suszone pomidory), dodać do nich olej, jogurt i mleko. Wymieszać wszystko. Na samym końcu dodać otręby. Wyłożyć podłużną formę papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Na górze posypać płatkami owsianymi i suszonymi pomidorami. Piec w piekarniku ok. minut

Czas przygotowania:

  • 10 minut mieszanie
  • minut pieczenie

Kaloryczność: Cały chleb ważył 900 g. Jednak kromka o grubości 1,5 cm ważąca ok 50g ma 137 kcal, 3,5 białka, 7 g tłuszczy i 15 węglowodanów.


Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki korzenia
  • 100 g selera korzenia
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g cebuli
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczek suszonej bazylii
  • pieprz, sól, maggi

Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić i zalać 2 litrami wody i gotować ok 1 h. Następnie odstawić do przestudzenia i zmiksować. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. Na patelni przysmażyć cebulę i czosnek ok 5-10 minut. Dodać pomidory oraz przecier pomidorowy. Dusić pomidory ok 20-30 minut. Na końcu zmiksować. Dołączyć zmiksowany bulion z pomidorami. Dodać bazylię i doprawić. 

Czas przygotowania: 1h 15 minut (bez czasu studzenia, który można pominąć, jednak należy uważać aby się nie oparzyć)

  • 1 h przygotowanie bulionu
  • w między czasie przygotowujemy pomidory
  • 10 minut miksowanie
  • 5 minut łączenie + doprawianie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło 6 porcji. W każdej porcji było 62 kcal, 3 g białka, 2 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

Do kremu można dodać parmezanu, ale to zwiększa kaloryczność posiłku. => 10 g parmezanu = 45 kcal

 


piątek, 20 stycznia 2012

Składniki:

  • 75 g roszponki
  • 200g pomarańcze (2 małe szt)
  • 100 g fety
  • 70 g awokado (1/2 szt)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 100 g papryki (1/2 szt)

Sos:

  • 50 g jogurtu greckiego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Umyć roszponkę i ją porozrywać. Pomarańczę i awokado obrać, a następnie  pokroić w kosteczkę. Pokroić paprykę i fetę. Rozgnieść orzechy. Wszystkie składniki połączyć. 

Sos: Wycisnąć sok z pomarańczy. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać.

Czas przygotowania: ok 15 minut.

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje. W każdej porcji jest 374 kcal, 14 g białka, 27 g tłuszczy, 22 g węglowodanów.

Wersja bardziej light: Usunąć z sosu oliwę. Zmniejszyć o połowę ilość awokado i orzechów włoskich. Dzięki temu w porcji będzie 275 kcal. Jeśli użyjemy zamiast zwykłej fety - fetę light zyskamy 25 kcal czyli w całej sałatce będzie już tylko 250 kcal.

 


 



 


 

czwartek, 19 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 marchewka mała do 150 g
  • 1 korzeń z pietruszki
  • 1/2 selera
  • 6 ząbków czosnku
  • 400 g brokułów
  • 100 g jogurtu greckiego
  • świeże oregano
  • tymianek suszony
  • czosnek suszony
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić. Zalać 2 litrami wody. Gotować do momentu wrzenia. Dodać do garnka brokuły, ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki świeżego oregano. Gotować ok 1 h. Następnie wszystko zmiksować. Dodać tymianek, czosnek, sól i pieprz. Na koniec odlać do szklanki 100 ml kremu i wymieszać do z jogurtem greckim. Jogurt można podawać osobno lub od razu dodać do całości kremu.

Czas przygotowania: ok 1 h 15 min

  • 10 minut - przygotowanie warzywa
  • 1 h gotowanie
  • 5 minut - miksowanie i doprawianie

Kaloryczność: Z przepisu wychodzi ok 6 porcji. W każdej porcji jest TYLKO 61 kcal, 3 g białka, 1 g tłuszczu, 11 g węglowodanów.

 

piątek, 13 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 pora
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • estragon świeży
  • oregano świeże
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Pokroić pora w drobne krążki. Marchew, korzeń z pietruszki oraz pora zalać dwoma litrami wody i gotować około 1 h. Pokroić cebulę, czosnek i suszone pomidory. Smażyć je na patelni teflonowej bez tłuszczu aż do zarumienienia się. Dodać puszkę pomidorów, przyprawy i dusić wszystko ok 20 minut. Dodać do ugotowanego bulionu (nie wyciągać marchwi, pietruszki i pora) pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Można przecedzić przez sitko. Doprawić suszoną bazylią i estragonem.

Czas przygotowania: ok 1 h 10 minut

  • 1 h gotowania bulionu
  • w tym samym czasie 10 minut smażenia cebuli i pomidorów + 20 minut duszenia pomidorów.
  • 5 minut miksowanie wszystkiego 

 

Kaloryczność: Z przepisu wyszło mi 6 porcji. W każdej porcji było TYLKO 86 kcal, 4 g białka, 3 g tłuszczu i 13 g węglowodanów.

Można podawać ze śmietaną, ale wtedy wzrasta kaloryczność. 1 łyżka śmietany 18% to 20 g a to 36 kcal więcej!!!

wtorek, 10 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 300 g miodu sztucznego lub spadziowego 
  • 200 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g kakao
  • 10 g kawy prawdziwej (mielonej)
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 paczka przyprawy korzennej
  • 1/2 paczki cynamonu

Przygotowanie:

Sypkie produkty wymieszać. Margarynę roztopić z cukrem i wystudzić. Następnie dodać margarynę do mąki. Dodać jajka i miód. Wyrabiać ok 20 minut. Następnie wałkować, aż ciasto będzie świecące. Rozwałkować na cieńki placek ok 0,5 cm. Wyciskać foremkami różne kształty. Przygotować blachy najlepiej 2. Posypać je mąką i rozgrzać piekranik do 170'C. Piec 10 minut. Wyciągane pierniczki powinny być lekko miękkie. Zostawić je do wystudzenia. 

Lukry do pierniczków do wyboru:

  • lukier rumowy -  ok 250 g cukru pudru i kilka łyżek rumu.
  • lukier ajerkoniakowy - 250 g cukru pudru i kilka łyżek ajerkoniaku
  • zwykły lukier - 250 g cukru pudru i 4 łyżki zwykłej wody
  • lukier ciemny - 250 g cukru pudru, 3 łyżki kakao i 4 łyżki zwykłej wody
  • lukier czekoladowy - 150 g cukru pudru i 1 tabliczka roztopionej ciemnej czekolady 

Ja do moich pierniczków tegorocznych wykorzystałam lukier rumowy.

Do przyozdobienia: 100 g różnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)+ 50 g rodzynek + lukier kolorowy

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi ok 80 pierniczków. W każdym pierniczku jest: 114 kcal, 1,6 g białka, 3 g tłuszczu, 20 g węglowodany. 


Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.