niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
sobota, 25 lutego 2012

 

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 oliwek zielonych
  • garść bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki


 

Przygotowanie: Pokroić drobno cebulę i czosnek. W cienkie krążki pokroić oliwki. Posiekać bazylię. Rozgrzać oliwę w woku. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać oliwki, bazylię (świeżą) i suche przyprawy, wymieszać i dusić ok 3 minut. Dodać zmieloną pierś z kurczaka. Na samym końcu dodać dodać pomidory i koncentrat. Dusić ok 10 minut. Wymieszać mąkę z wodą i dodać do sosu. Dusić ok 2-3 minut, aż do zgęstnienia sosu. Ugotować makaron pełnoziarnisty na al dente. 



 

Czas przygotowania: ok 25 minut

Kaloryczność: Z podanego przepisy wychodzą 3 porcje. W każdej porcji jest: 389 kcal, 31 g białka, 7 g tłuszczu, 50 g węglowodanów.   

 



 

 

Składniki:

  • 8 liści sałaty zwykłej (masłowej)
  • 1 pomidor
  • 1/4 papryki
  • sól, pieprz
  • suszone pomidory (przyprawa)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słonecznika

Przygotowanie: poszarpać sałatę, pokroić pomidora i paprykę, przyprawić

Czas przygotowania: 5 minut

Kaloryczność: z przepisu wychodzą 2 porcje po 75 kcal, 3 g białka, 5 g tłuszczu i 7 g węglowodanów.

 

 

środa, 15 lutego 2012

 

 

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • czosnek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 75 g makaronu gryczanego SOBA

Przygotowanie: Wymieszać sos sojowy, ocet, cukier, sok z cytryny, curry i wodą. Obrać i pokroić krewetki, wrzucić je do sosu i zostawić na 15 minut. W międzyczasie pokroić w cienkie paski paprykę marchewkę i pędy bambusa. Krewetki dusić na patelni teflonowej ok 10 minut. Następnie dodać warzywa, imbir i czosnek i dusić kolejne 10 minut. Podawać z makaronem gryczanym SOBA. 

Czas przygotowania: 35 minut 

  • 15 minut - przygotowanie 
  • 20 minut - duszenia

Kaloryczność: Z podanego przepisu można przygotować 2 porcje. W każdej porcji jest 357 kcal, 30 g białka, 3 g tłuszczu i 59 g węglowodanów. 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 14 lutego 2012

 

Składniki:

  • 5 papryk czerwonych ok 1 kg
  • 5 papryczek piri piri
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • czosnek i papryka ostra czerwona
  • pieprz

Przygotowanie: Marchew, pietrzuszkę, seler i por obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać je 2 litrami wody i gotować ok 1 h. W między czasie rozgrzac piekarnik do 200 C. Umyć i pokroić paprykę na grube paski. Piec paprykę w piekarniku ok 40 minut. Osobno zeszklić pokrojoną cebulęi czosnek. Na koniec zmiksować warzywa w bulionie z cebulą, czosnkiem, papryką i wszystko połączyć. Doprawić czosnkiem i ostrą papryką. 

Czas przygotowania: ok 1h 5 minut

  • 1 h gotowanie bulionu
  • w między czasie pieczenie papryki i zeszklenie cebuli
  • 5 minut miksowanie wszystkiego 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 8 porcji. W każdej z nich jest 67 kcal, 3 g białka, 1 g tłuszczu, 16 g węglowodanów.

 




Składniki:

  • 80 g makaronu pełnoziarnistego
  • 120 g mozzarelli light
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 łyżeczki suszonej bazyli
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1/4 pora
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie: Ugotować makaron al dente. Cebulę, czosnek i pora pokroić. Smażyć na patelni teflonowej ok 5 minut. Dodać pomidory i koncentrat. Pokroić w cieńkie paski kurczaka. Dodać kurczaka do sosu, przyprawić oregano, papryką i suszoną bazylią. Dusić ok 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron i sos z kurczakiem. Na górę położyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać świeżą bazylią. Piec w piekarniku ok 20-30 minut, aż mozzarella nabierze rumianego koloru.

Czas przygotowania: ok 45-50 minut

  • 25 minut - przygotowanie sosu
  • 20-30 minut pieczenie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje. W każdej z nich jest 373 kcal, 28 g białka, 7 g tłuszczu oraz 47 g węglowodanów.

Wersja light: W zależności od firmy z której pochodzi mozzarella - ja znalazłam mozzarellę light gdzie jest 157 kcal w 100g. Normalna mozzarella ma nawet 280 kcal.

 

 


środa, 08 lutego 2012

 

 

Składniki:

  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera 1/2 szt
  • 1/2 pora
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 małe papryczki piri piri
  • marynowany imbir - 2 łyżeczki
  • imbir w przyprawie 1/2 łyżeczki
  • curry w przyprawie 1/2 łyżeczki
  • szafran odrobinka

Przygotowanie:

W jednym garnku ugotować bulion z marchewki, pietruszki, selera i pora. Wszystkie składniki obrać i pokroić, zalać 2 litrami wody i gotować ok 1 h. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Przysmażyć na oliwie ok 5 minut. Dodać odcedzoną ciecierzycę i białą fasolę. Zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu. Dodać papryczki piri piri, marynowany imbir. Przyprawić imbirem w przyprawie i curry. Na samym końcu dodać szafran. Gotować ok 30 minut. Na samym końcu należy połączyć bulion z warzywami z ciecierzycą i fasolą i zmiksować wszystkie składniki.

Czas przygotowania: 1h 5 minut

  • 1 h gotowanie buliony
  • w międzyczasie gotowanie bazy do zupy
  • 5 minut miksowanie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszły mi 4 porcje zupy. W każdej z nich było 181 kcal, 7 g białka, 6 g tłuszczu i 25 g węglowodanów.

Wersja light: eliminujemy z przepisu oliwę, wtedy w 1 porcji będzie 137 kcal.


sobota, 04 lutego 2012

 

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 25 g proszku do pieczenia
  • 400 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cynamonu lub 4 łyżki przyprawy do piernika - można też wymieszać 2 + 2
  • 600 g marchewki drobno potartej
  • 6 jajek
  • 100 g olej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 500 g sera twarogowego mielonego (jak zwykle używam serka aksamitnego Oetkera)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Ciasto: Obrać i potrzeć drobno marchewkę. Rozgrzać piekarnik do 170'C. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodać jajka, olej i jogurt. Wymieszać wszystko dokładnie. Następnie dodać marchewkę, migdały i skórkę pomarańczową. Połączyć wszystkie składniki. Przełożyć ciasto do formy i wsadzić do piekarnika. Piec w 170'C ok 45 minut. 

Polewa: Zmiksować masło z cukrem pudrem do białości. Dodać ser i skórkę z cytryny. Ucierać ok 5 minut. Położyć masę serową na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Czas przygotowania:  1 h 20 minut + czas ostawienia w lodówce

  • 5-15 minut - tarcie marchewek
  • 10 minut - łączenie wszystkich składników
  • 45 minut pieczenie
  • 10 minut przygotowanie polewy

Kaloryczność: Swoje ciasto pokroiłam ciasto na 24 kawałki. Jeden kawałek ciasta ma: 288 kcal, 6 g białka, 12 g tłuszczu, 39 g węglowodanów. Dla Waszej informacji gdybyście chciały podzielić ciasto na większe lub mniejsze kawałki - cała blacha ma: 6912 kcal, 157 g białka, 288 g tłuszczu i 959 g węglowodanów.






środa, 01 lutego 2012

 

Składniki:

CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej typu 500
  • 220 ml wody ciepłej
  • 1 jajko
  • 20 g oliwy z oliwek
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 120 g szpinaku mrożonego
  • 80 g ricotty
  • 70 g łososia wędzony
  • 60 g suszonych pomidorów
  • czosnek, bazylia, sól

Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej wszystkie składniki. Wyrabiać ok 10-15 minut, aż nie będzie się lepić do stolnicy, będzie miękkie i elastyczne. Można podsypać mąką. Przykryć ściereczką i zostawić na około 30 minut, aby odpoczęło. W tym czasie smażymy szpinak na patelni teflonowej - aż wyparuje z niego cała woda. Kroimy łososia i suszone pomidory w malutkie kawałeczki. Dodajemy łososia i suszone pomidory do szpinaku. Doprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Na sam koniec dodajemy ricottę i ponownie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Wycinać kółka szklanką, nakładać po łyżeczce nadzienia. Zlepiać brzegi, formując pierogi. Pierogi ugotować, wrzucając je partiami do wrzącej i osolonej wody. Gotować przez około 5 minut, do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Można podawać je z oliwą bazyliową z suszonymi pomidorami., jednak należy pamiętać, że każde 10 g oliwy (stołowa łyżka) to 88 kcal!!!

Czas przygotowania: 1 h 5 min - 1 h 30 min

  • Wyrabianie ciasta ok 15 minut.
  • Odstawienie ciasta na ok 30 minut. W między czasie przygotowanie farszu.
  • Lepienie pierogów - w zależności od wprawy :))  od 15-45 minut
  • Gotowanie: ok 5 minut 

Kaloryczność: Z podanej porcji wyszło 40 pierogów czyli 4 porcje po 10 pierogów. W każdej porcji jest: 494 kcal, 17 g białka, 13 g tłuszczu i 78 g węglowodanów. Lub w innej wersji w każdym pierogu jest: 50 kcal, 1,7 g białka, 1,3 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów.




     
                                 


I na samym końcu z cyklu "jak lepiłam pierogi".


Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.