niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
niedziela, 20 listopada 2011

 

Tortilla po meksykańsku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 50 g sałaty lodowej
  • 100 g kukurydzy
  • przyprawa: chilli, słodka papryka czerwona
  • sos: ognisty ketchup, przyprawy: czerwona papryka słodka, czosnek, chilli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek  
  • 2 placki tortilli

Przygotowanie:

Pokroić pierś z kurczaka w paski. Przyprawić chilli i słodką papryką. Smażyć na patelni bez tłuszczu. Przygotować sałatę krojąc ją również w paski. Sos: mieszamy wszystkie składniki. Placek podgrzewamy na chwilę na patelni. Wszystkie składniki układamy na dwóch plackach. Na górę polewamy sosem. Zawijamy je w rulon, zostawiając koniec na zagięcie. Na koniec zawijamy tortillę w sreberko - dzięki temu będzie trzymała się pewniej.

 

 

 

Tortilla po włosku:

Składniki:

  • 100 g mozzarelli
  • 50 g roszponki
  • 50 g oliwek czarnych
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 pomidor
  • sos: 2 łyżeczki pesto, 1 łyżka oliwy z oliwek, suszone pomidory w przyprawie, bazylia 
  • 2 placki tortilli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy: mozzarellę w kostkę, oliwki w cienkie krążki, pomidora w kostkę i suszonego pomidora w paski. Mieszamy składniki do sosu. Placek podgrzewamy na chwilę na patelni. Układamy wszystkie składniki na placku, polewamy wszystko sosem, zostawiając jeden koniec zdatny do zagięcia. Zwijamy placek. Możemy zawinąć tortillę w sreberko.

 



niedziela, 13 listopada 2011



 

 

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka

  • 200 g mleka kokosowego
  • 50 g rodzynek
  • 20 g wiórek z kokosa
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g ryżu
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona ostra 
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • 20 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Pokroić pierś z kurczaka w kostkę. Wymieszać curry, imbir, kurkumę i cynamon w 50 ml mleka kokosowego. Kurczaka zamoczyć na 15-20 minut w przyprawach i mleku. Następnie dusić z resztą mleka przez ok 15 minut. Dodać sól, pieprz i odrobinę papryki ostrej. W międzyczasie ugotować ryż z rodzynkami i wiórkami kokosowymi.  Na koniec wymieszać mąkę z wodą (ok 40 ml) i przez sitko dolać do kurczaka i mleka kokosowego. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi do dekoracji.    

Czas przygotowania: 35-40 minut

20 minut - marynata

15 minut - duszenie 

Kaloryczność: Potrawa jest na 4 porcje. W każdej porcji jest: 360 kcal, 16 g białka, 16 g tłuszczu i 45 g węglowodanów.

 

 

 

 

 

 

 

środa, 09 listopada 2011

 

Składniki:

  • 200 g kurczaka
  • 200 g szpinaku 
  • 100 g fety
  • 150 g jogurt
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g suszone pomidory w oliwie
  • 20 g oliwek
  • 1 łyżeczka suszone pomidory w przyprawie
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 100 g makaronu fusilli ełnoziarnistego

Przygotowanie:

Wymieszać jogurt z bazylią i suszonymi przyprawami. Pokroić kurczaka w paski. Pozostawić kurczaka na 15 minut w jogurcie z przyprawami. Pokroić cebulę i czosnek. Na patelni dusić szpinak z cebulą i czosnkiem. Dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki. Dusić ok 10 minut. Dodać kurczaka z jogurtem - dusić następne 10 minut. W między czasie ugotować makaron.

Czas przygotowania: 30 minut

Kaloryczność: Przepis dla 2 osób (duże porcje), w każdej porcji: 510 kcal, białka 44 g, tłuszczu 17 g, węglowodanów 54 g lub 3 mniejsze, wtedy w każdej porcji mamy: 341 kcal, 29 g białka, 11 g tłuszczu, 33 g węglowodanów.   

Wersja light: Wybieramy fetę light i dzielimy wszystko na 3 porcje :) 

 

  


wtorek, 08 listopada 2011




 

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 5-6 arkuszy nori (prasowane glony)
  • wędzony łosoś
  • takuan (marynowana rzodkiew daikon)
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • salata lodowa
  • czarny sezam
  • majonez
  • ocet ryżowy, cukier, sól
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

 

Co będzie potrzebne:

  • wachlarz (ja używam podstawki korkowej) do schładzania ryżu
  • makisu (bambusowa mata do zwijania sushi)
  • super ostry nóz

 

Przygotowanie SUMESHI (ryżu do sushi):

Wypłukacz dokładnie ryż, kilkukrotnie wymieniając wodę, aż przestanie być mętna. Odstaw ryż na ok 30 minut. Wsyp ryż do dużego garnka, zalej wodą. Woda nie powinna sięgać wyżej niż do 1/3 wysokości garnka. Przykryj i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i szybko zamieszaj ryż drewnianą łyżką. Przykryj garnek i gotuj ok 10 minut. Po 10 minutach ściągnij z ognia i zostaw przykryty na kolejne 10 minut. Przygotuj dressing octowy. 

Dressing octowy:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli 

Przełóż ryż do naczynia i skrop go dresingiem octowym. Schłodz ryż wachlarzem aż do momentu kiedy będzie go można wziąść do ręki. 

Przygotuj pozostałe składniki sushi takie jak: łosoś, paprykę, ogórek, sezam, takuan, sałatę, krojąc je w cienkie paski jak na zdjęciu poniżej. 

 

Przygotuj sobie wodę z octem do płukania rąk w proporcji 1/8 octu i 7/8 wody, dzięki niej ryż nie będzie Wam się lepił do rąk.

Umieść matę bambusową na blacie. Połóż na niej arkusz nori, świecącą stroną do maty i opłucz ręce w wodzie z octem. Umieść ryż na nori tak jak na zdjęciu. Ryż rozłóż równomiernie, tak by nie zostawić dziury i zostawiając na dalszym brzeg puste nori. Dzięki temu będzie można skleić sushi.

 

 

Opłucz ręce w wodzie z octem.

 

Następnie połóż majonez i składniki jakie zostały przygotowane.

 

 

Zwiń makisu jak na zdjęciu poniżej. Przytrzymując wszystkie składniki. Zawiń matę i uciskaj zrolowane sushi.

 

 

Sushi jest już prawie gotowe. Kolejne nori ze składnikami zwijamy. Zrolowane nori kładziemy na prostej desce. Gdy już wykorzystamy wszystkie składniki czas na krojenie. Do tego potrzebujemy ostry nóż. Pokrój każdą roladkę na 8 części.  Prawidłowo sushi powinno kroić się jak na zdjęciach poniżej. Najpierw na pół, a później dwie rolki równocześnie.

 



 


FUTOMAKI GOTOWE!!!

 

 

12:50, coconue
Link Komentarze (9) »

 

 

Składniki:

  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 50 g mleka 0,5%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • 120 g makaronu pełnoziarnistego
  • grana padano (ilość dowolna, jak kto lubi - ale uwaga jest  bardzo kaloryczne w 10 g czyli 1 łyżeczce jest 45 kcal)

Przygotowanie: Pokroić pierś z kurczaka. Wymieszać mleko z suszoną bazylią i papryką. Mlekiem zalać kurczaka i odstawić na parę minut. Cukinię obrać. Pokroić paprykę, cukinię i cebulę. Lekko przysmażyć bez tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy i dusić ok 5 minut. Następnie dodać kurczaka z mlekiem i dusić ok 15-20 minut. W między czasie ugotować makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu. Na koniec dodać świeże posiekane oregano i bazylię. Całość można posypać grana padano. 

Kaloryczność: Z przepisu wyszły 2 porcje, w każdej porcji było 379 kcal, 34 g białka, 3 g tłuszczu i 58 g węglowodanów.

Wersja light: Rezygnujemy z dodania grana padano. Sam posiłek w sobie jest już light. Nie dodawałam żadnego tłuszczu, wykorzystałam makaron pełnoziarnisty i chude mięso czyli pierś z kurczaka.  Można zmniejszyć ilość makaronu do 80g i dodać jedną cukinię więcej. Wtedy objętościowo będzie podobnie, a kalorycznie o wiele mniej bo 320 kcal.  Można jeszcze wymienić pierś z kurczaka na indyka, wtedy będzie ok 15 kcal mniej w jednej porcji.

 



poniedziałek, 07 listopada 2011

 

Składniki:

Spód:

  • 220 g ciasteczek owsianych
  • 150 g masła
  • 70 g czekolady białej

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego Oether
  • 500 g sera mascarpone
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek likieru kokosowego
  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%


Przygotowanie:

Spód:

Rozgrzać piekarnik do 180"C. Pokruszyć ciasteczka owsiane. Roztopić czekoladę w komieli wodnej. Dodać masła i również je roztoić, mieszając z czekoladą. Połączyć masę czekoladową z herbatnikami i mocno wymieszać. Do blachy o wymiarach 20x30 wsadzić papier do pieczenia. Wysmarować go masłem. Wylać ciasto i piec w piekarnikiu 10 minut. Wyciągnąć ciasto i ostudzić.

Masa serowa:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszać sery z cukrem, likierem, 3 jajkami i śmietaną. Dodać białą czekoladę. Wylać ciasto na spód, wsadzić do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temeraturę do 120'C i piec około 30 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w nim na 60-90 minut.

Czas przygotowania: 2 h - 2 h 30 minut 

10 minut - przygotowanie spodu

10 minut - pieczenie spodu

10 minut - przygotowanie masy serowej

30 minut - pieczenie ciasta w 240'C

30 minut - pieczenie ciasta w 120'C

60-90 minut - pozostawienie ciasta w piekarniku

Kaloryczność: Z całego przepisu można uzyskać 20 porcji (kawałków), w każdym z nich jest: 342 kcal, 9 g białka, 25 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.

Wersja light: zamiast mascarpone można dać zwykły ser (czyli 1 kg sera z Oethera - 82 kcal w 100 g)


 

Składniki:

  • 150 g ciasteczka owsiane + ciasteczka maślane
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g jogurt naturalny 
  • 50 g olej
  • 70 g cukru
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • 10 g kakao
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • 100 g mleka
  • czekolada do posypania 


Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175'C. W moździerzu rozdrobnić ciasteczka owsiane i maślane. Wymieszać mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać jogurt naturalny, mleko, jajko i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ciasteczka i wymieszać. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Piec w piekarniku około 20-25 minut.  

Czas przygotowania: 35 minut

15 minut - mieszanie

20 minut - pieczenie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin. W każdej z nich była 185 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu i 24 g węglowodanów.

Wersja light: szukajmy jogurtu 0% tłuszczu, mleko można dodać takie o 0,5% zawartości tłuszczu, zmniejszmy ilość oleju z 50 g do 20 g. Wybierzmy ciasteczka owsiane, które są niskokaloryczne czyli mają maksymalnie ok 350 kcal w 100 g. Zrezygnujmy z posypywania czekoladą muffin. 

niedziela, 06 listopada 2011

 

Składniki:

  • 100 g roszponki
  • 100 g sałaty lodowej
  • 250 g kukurydzy z puszki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 całe awokado
  • 70 g fety
  • 3 pomidory
  • 1 papryka
  • 20 g oliwa z oliwek
  • bazylia
  • zioła prowansaldzkie

Przygotowanie:

Roszponkę i sałatę lodową potargać na mniejsze części. Wrzucić do miski. Dodać kukurydzę. Pokroić pomidory, paprykę i avocado. Dodać do miski. Fetę pokroić w kostkę. Orzechy włoskie rozdrobnić w moździerzu, dodać wszystko do sałatki. Skropić oliwą z oliwek. Doprawić bazylią i ziołami prowansaldzkimi i GOTOWE.

Kaloryczność: Sałatka przewidziana jest na 4 porcje. W każdej z porcji jest: 270 kcal, 9 g białka, 20 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.

Wersja light: Wybierając fetę light zmniejszymy ilość kalorii. Można ograniczyć produkty bogate w tłuszczu czyli orzechy włoskie, awokado i oliwę. 

 

Składniki:

  • 100 g ciasteczek owsianych
  • 700 g sera twarogowego Oetker
  • 200 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 białka jaja
  • 100 g skórki z pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego


Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Drobno pokruszyć ciasteczka owsiane. Utrzeć ser z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać białka jaja. Na samym końcu dodać ekstrakt i skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papilotkami. Do każdej z papilotek dać 1 łyżeczkę ciasteczek pokruszonych. Na pokruszone ciasteczka wykładać masę serową. Włożyć do piekarnika i piec ok 35-40 minut. 

Czas przygotowania: 1 h 30 min

10 minut - przygotowanie i mieszanie

40 minut - pieczenie I części

40 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 18 muffin. Każda z nich ma: 128 kcal, 6 g białka, 2 g tłuszczu, 21 g węglowodanów. 

Wersja light: Jak zawsze używam serka Oetkera 82 kcal w 100 g o mniejszej zawartości kalorycznej serka nie znalazłam. Można zmniejszyć ilość cukru o połowę i ilość skórki z pomarańczy. Wtedy jedna muffina będzie miała ok 100 kcal :))))))

 

 

 



piątek, 04 listopada 2011

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki zielonego curry (pasta)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chilli
  • kolendra
  • sok z limonki
  • 50 g marynowanego imbiru
  • 200 g mleka kokosowego
  • 100 g makaronu udon 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Wymieszać olej z zieloną pastą curry. Pokroić cebulę w kosteczkę. Pokroić kurczaka w cieńkie paski. Na patelni teflonowej przysmażyć lekko cebulkę i dodać kurczaka.Dodać odrobinę chilli i kolendrę. Dodać sos sojowy. Pokroić marynowany imbir w kostkę. Dusić wszystko ok 5 minut. Dodać mleko kokosowe i wyciśnięty sok z limonki. Zagęścić sos, mąką pszenną z odrobiną wody. Dusić ok 10 minut. Gotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.

Czas przygotowania: 20 minut  

5 minut - przygotowanie,

krojenie15 minut - smażenie i duszenie


Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszły duże 2 porcje. W każej porcji jest: 523 kcal, 31 g białka, 26 g tłuszczu i 45 g węglowodanów. 
Wersja light: zamiast kurczaka używamy filetu z indyka. Zmniejszamy ilośc oleju, mąki pszennej do zera oraz mleka kokosowego do 30 g.  

 

 




 
1 , 2
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.