niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
piątek, 23 grudnia 2011

 

www.nutrisfera.pl


środa, 21 grudnia 2011

Głównymi składnikami będą muffiny i lukier plastyczny, lukier maślany.

Można wykorzystać muffin jakie kto lubi, przepisy na moje muffin znajdziecie tutaj http://coconue.blox.pl/tagi_b/5073/muffiny.html .

 

Lukier plastyczny:

  • 260 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 25 ml gorącej wody
  • Barwnik spożywczy czerwony (wstyd dla dietetyka :) - ale są święta więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić)

Przygotowanie lukru: Gotuję wodę. W szklance w gorącej wodzie roztapiam żelatynę i glukozę - mocno mieszam, aby nie pozostawić żadnych grudek. Do miseczki składam cukier i zalewam go mieszanką żelatyny i glukozy. Rozpoczynam wyrabianie lukru. Trwa to ok 10-15 minut, aż masa będzie zdatna do rozwałkowania. Blat (stolnica) na którym będę rozwałkowywać lukier należy smarować olejem, dzięki temu lukier się nie klei. Rozwałkowujemy lukier i wykrawamy foremkami różne wzorki. Muffiny smarujemy lukrem maślanym. Na lukier maślany układamy lukier plastyczny i delikatnie dociskamy. Udekorowane muffiny wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę. Jeśli chcemy mieć lukier kolorowy do wyrobionego lukru dodajemy odrobinkę barwnika (ja używam takiego w proszku) i wyrabiamy. Lukier powinien łatwo połączyć się z barwnikiem. Nie marwtcie się jeśli Wasze ręce będą krwisto czerwone. Moje bardzo łatwo się z tego barwnika zmyły :)))))  

Do przytwierdzenia lukru plastycznego wykorzystam lukier maślany ==>  http://coconue.blox.pl/2011/12/Lukier-maslany.html

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 80 g oleju
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru cynamonowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 200 g serka light (Oetker aksamitny lub nowy Lekki z Piątnicy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 1 pokrojona pomarańcza

Przygotowanie: 

 

 

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z pomarańczy. Wycisnąć z niej sok. Drugą pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać olej i jajka i ponownie wymieszać. Dodać serek i sok z pomarańczy. I na sam koniec dodać skórkę z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Na górę nałożyć nadzienie. Piec w piekarniku około 20-25 minut.    

Czas przygotowania:ok 1 h

  • 15 minut - mieszanie
  • 20 minut - pieczenie I części
  • 20 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z przepisu wyszło mi 18 muffin. W każdej z nich było TYLKO 137 kcal, 3 g białka, 6 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 

Wersja bardziej light: Można zamiast oleju dać: 40 g jogurtu naturalnego + 40 g oleju. Wtedy 1 muffina będzie miała 118 kcal. Serek jak zawsze wykorzystujemy Oether (81 kcal w 100g) lub nowy z Piątnicy light 76 kcal w 100g.

 


niedziela, 18 grudnia 2011

Z okazji rozpoczęcia współpracy Centrum Dietetycznego Nutrisfera http://nutrisfera.pl/index.html z Centrum Medycznym SILESIANA w Zabrzu specjalna promocja: 

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!!!


Pierwsza wizyta  

80 zł

Kolejna wizyta  

50 zł

Indywidualna dieta 1-tygodniowa

50 zł

Indywidualna dieta 2-tygodniowa

90 zł (oszczędzasz 10 zł)

Indywidualna dieta 3-tygodniowa

140 zł (oszczędzasz 10 zł)

Indywidualna dieta 4-tygodniowa

180 zł (oszczędzasz 20 zł)

Miesięczny program dietetyczny

(w tym 3 wizyty + dieta)

250 zł (oszczędzasz 20 zł)

Dwumiesięczny program dietetyczny

(w tym 4 wizyty + dieta)

350 zł  (oszczędzasz 60 zł)

Trzymiesięczny program dietetyczny  

(w tym 5 wizyt + dieta)

450 zł (oszczędzasz 100 zł)

Czteromiesięczny program dietetyczny  

(w tym 6 wizyt + dieta)

550 zł (oszczędzasz 140 zł)

 

 

czwartek, 15 grudnia 2011


 

Składniki na wersję świąteczną:

  • 50 g orzechów (można włoskie, laskowe, ja użyłam laskowych, ale takich małych jako posypka)
  • 50 g oleju
  • 80 g cukru
  • 200 g mąki
  • 200 g jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku po pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 50 g rumu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej 

Przygotowanie: Posiekać drobno orzechy. Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wymieszać suche składniki mąkę, proszek, cukier i przyprawę korzenną. Dodać do nich olej, jogurt i aromat. Następnie dodać jajka i wymieszać. Na samym końcu dodać część okrojonych orzechów (zostawić trochę do posypania na górę) i rum. Wymieszać szybko. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Posyać muffiny resztą zorzechów. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania: 45-55 minut

20 minut - mieszanie i siekanie orzechów - jeśli ktoś ma gotową posypkę orzechową to tylko 10 minut

25 minut - pieczenie 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin. KAżda z nich miała 180 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu i 21 g węglowodanów.

Wersja light: Można zmniejszyć ilość oleju do 20 g. Zamiast orzechów dodać kawałki pomarańczy, ale wtedy już nie będzie muffin orzechowych tylko pomarańczowo-rumowe lub zmniejszyć ilość orzechów. Zamiast prawdziwego rumu dodać aromat rumowy.  

 




piątek, 09 grudnia 2011

 

 

Składniki:

  • 140 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawa)
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • 40 g parmezanu lub grana padano
  • 30 ml mleka
  • 100 ml wody
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 10 oliwek czarnych

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Posiekać orzechy lub rozgnieść je w moździerzu. Uprażyć lekko na patelni teflonowej. Dodać do orzechów, suszone pomidory, bazylię i pesto. Podpiec chwilę. Dodać wodę i mleko. Wymieszać. Na koniec dodać część parmezanu. Pozostałą częścią parmezanu posypać makaron na talerzu. Pokroić bazylię i oliwki i również dodać do gotowego dania na talerzu. 

Czas przygotowania: ok 20 minut.

Kaloryczność: Milion kalorii. Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje. W każdej z nich jest: 610 kcal, 21 g białka, 32 g tłuszczu i 63 g węglowodanów.

Wersja light: Zamiast orzechów oraz takiej ilości pesto i parmezanu można dodać szpinak i zjeść penne z szpinakiem. 

 

czwartek, 08 grudnia 2011

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • 30 g nasion słonecznika
  • białko jaja
  • 20 g płatków owsianych

Przygotowanie:

W szklance rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. W między czasie przesiać mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodać sól. Dodać do mąki drożdże, oliwę z oliwek i dokładnie zagnieść. Stopniowo dodawać wodę. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić pod przykryciem i w ciepłym miejscu na 90 minut. Następnie ponownie zagnieść ciasto dodając słonecznik. Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ciasto włożyć do niej. Ponownie odstawić ciasto w ciepłe miejsce i pod przykryciem na 60 minut. Rozgrzać piekarnik do 230'C. Chleb posmarować białkiem jaja i posypać płatkami owsianymi. Piec w 230'C przez 30 minut. 

Kaloryczność: Cały bochenek chleba ma 1861 kcal, w tym 49 g białka, 52 g tłuszczu, 322 g węglowodanów.

środa, 07 grudnia 2011

Składniki i ich przygotowanie::

Do udekorowania muffin będą nam potrzebne muffiny, lukier maślany i migdały w kostce.

Można wykorzystać muffin jakie kto lubi, przepisy na moje muffin znajdziecie tutaj http://coconue.blox.pl/tagi_b/5073/muffiny.html .

Do dekoracji wykorzystam lukier maślany ==>  http://coconue.blox.pl/2011/12/Lukier-maslany.html

Przygotowanie:

Górną część muffin smarujemy lukrem maślanym, tak aby cała powierzchnia muffiny była nim pokryta.  Następnie do miseczki dajemy posiekane migdały w drobną kosteczkę. Muffinę bierzemy do ręki i moczymy lukrem w migdałach. Lekko dociskamy muffinę do migdałów i wyciągamy. Udekorowana muffina gotowa.  

 

Składniki:

  • 60 g masła
  • 20 g zwykłego cukru
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml mleka
  • można dodać 1 łyżeczkę aromatu np. waniliowego, cytrynowego, pomarańczowego jak kto lubi

Przygotowanie: 

Masło zostawić w temperaturze pokojowej. Następnie wszystkie składniki zmiksować ze sobą. I lukier gotowy.

Kaloryczność: W sumie cały lukier ma 1556 kcal, w tym 1 g białka, 50 g tłuszczu i 271 g węglowodanów.

Zastosowanie: można go dodawać do ciast, muffin, jako baza pod dekorację.

Wersja light: BRAK!!! Po prostu nie dodawać lukru do ciast, babeczek, muffinów itp. 

 


 
1 , 2
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.