niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
sobota, 31 marca 2012

 

Składniki:

Ciasto na spód:

  • 200 g ciasteczek LuGo czekoladowych
  • 85 g masła 

Masa serowa:

  • 750 g białego sera (jak zwykle używam Oetkera)
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
  • 250 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 jajek
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Wierzch:

  • 250 g sera białego Oethera
  • 200 g śmietany 12%
  • 100 g (można 200g, ale po co dodawać kalorii) śmietanki 30%
  • 90 g cukru pudru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C.

Spód: pokruszyć ciasteczka drobno. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę spodową rozłożyć równomiernie na papierze. Piec w 175'C przez 7 minut. Wyciągnąć z piekarnika. 

Masa serowa: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować sery, z mąką i mlekiem skondensowanym. Następnie dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Na koniec dodać czekoladę i wanilię. Masę serową ułożyć na upieczonym spodzie. Piec w 175'C przez 15 minut, następnie przez 45 minut piec w 150'C. W między czasie ubić śmietankę 30%. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę 12% z serkiem i cukrem. Na koniec wymieszać masę serową wierzchnią ze śmietanką 30%. Wyciągnąć sernik z piekarnika i nałożyć wierzch. Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 30 minut w temperaturze 150C. 

Czas przygotowania: ok 1 h 45 minut

  • 5 minut przygotowanie spodu
  • 7 minut pieczenie spodu - w międzyczasie przygotowanie masy serowej
  • 60 minut pieczenie sernika
  • 30 minut pieczenie sernika z warstwą wierzchnią

Kaloryczność: Jeśli całe ciasto podzielimy na 20 kawałków, to w jednym kawałku jest 365 kcal, 11 g białka, 23 g tłuszczu i 22 g węglowodanów.

niedziela, 25 marca 2012

 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek
  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g śmietanki 30%

 

Przygotowanie: Masło wyjąć z lodówki tak aby uzyskało temperaturę pokojową (ok 45 min.). Posiekać je nożem na małe kawałki. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać cukier, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagniatać, rozcierać palcami masło. Wyrabiać tak długo aż będzie jednolita konsystencja i nie będzie grudek masła. Uformować w kulkę i zawinąć w folię. Wsadzić do lodówki na ok 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Po 45 minutach wyciągnąć ciasto w lodówki. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki. Nakłuć spód widelcem. Piec ok 15 minut. W między czasie pokroić truskawki z plastry. Ubić białka z cukrem pudrem, aż będzie sztywna piana. Osobno ubić śmietankę i na koniec połączyć z białkami. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, jeśli urosło, przekłuć widelcem. Na ciasto położyć połowę truskawek, następnie białka ze śmietaną i na samą górę znowu połowę truskawek. Ponownie wsadzić do piekarnika na 20-30 minut aż ciasto nabierze złoty kolor. 

Czas przygotowania: 1 h 40 minut

  • 10 minut - wyrabianie ciasta
  • 45 minut - leżakowanie w lodówce
  • 5 minut - formowanie w blaszce
  • 15 minut - I pieczenie
  • 5 minut - układanie truskawek + masy
  • 20-30 minut - II pieczenie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków ciasta, w każdym z nich jest: 360 kcal, 6 g białka, 19 g tłuszczu i 42 g węglowodanów.

 

 

 

czwartek, 22 marca 2012

Składniki:

Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche wg przepisu. Obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Pokroić pomidory o oliwki. Smażyć cebulę z pomidorami o oliwkami ok 5 minut. Dodać mrożony szpinak. Dusić szpinak z cebulką aż wyparuje cała woda. W między czasie dodać zioła i czosnek. Na koniec dodać rozdrobnioną fetę. W osobnym naczyniu wymieszać jajka z serem mozzarellą i ziołami prowansaldzkimi. Na podpieczonej 15 minut tarcie ułożyć szpinak z cebulką. Na górę położyć świeży szpinak i zalać wszystko jajkiem z mozzarellą. Piec w piecu 190C ok 15 minut.


Czas przygotowania: 1 h 15 minut

  • 15 minut wyrabianie ciasta
  • 30 minut leżakowanie w zamrażalce
  • w między czasie przygotować szpinak
  • 30 minut pieczenie

 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 6 porcji (obiadowych) lub 8 porcji mniejszych. Z podziału 8 porcji wyszło w każdej porcji: 264 kcal, 8 g białka, 17 g tłuszczu i 21 g węglowodanów.  Z podziału na 6 porcji w każdej porcji wyszło: 352 kcal, 11 g białka, 22 g tłuszczu i 28 g węglowodanów.






Składniki:

  • 190 g mąki
  • 110 g masła (o temp. pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: Masło wyjąć z lodówki tak aby uzyskało temperaturę pokojową (ok 45 min.). Posiekać je nożem na małe kawałki. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać sól, jajko i masło. Wszystkie składniki zagniatać, rozcierać palcami masło. Wyrabiać tak długo aż będzie jednolita konsystencja i nie będzie grudek masła. Uformować w kulkę i zawinąć w folię. Wsadzamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Po 30 minutach wyciągamy ciasto w lodówki i rozwałkowujemy na blacie. Można je przenieść do formy na wałku lub rozwałkować na papierze i włożyć do formy papierem do pieczenia do góry. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki. Nakłuć spód widelcem. Piec ok 15 minut. Następnie wyciągnąc i dodać farsz. I ponownie wsadzić do piekarnika na 15 minut aż ciasto nabierze złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić (jeśli nie dawaliśmy farszu - wtedy ciasto nie namoknie im).

 


Czas przygotowania: 1 h 15 minut

  • 15 minut wyrabianie
  • 30 minut leżakowanie w zamrażalce
  • 30 minut pieczenie

Kaloryczność: Z przepisu wychodzi blacha ciasta kruchego o średnicy 31 cm. Dzieląc tartę na 8 kawałków, każdy z nich ma: 194 kcal, 3 g białka, 12 g tłuszczu i 17,5 g węglowodanów. Dzieląc samą tartę na 4 porcje, każdy z nich (bez farszu) ma 388 kcal, 6 g bialka, 24 g tłuszczu i 35 g węglowodanów.

 

 

 


niedziela, 18 marca 2012

 

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 100 g śmietany 30%
  • 2 łyżki białego rumu
  • 50 g kokosu

Przygotowanie: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietaną i rumem. Przełożyć masę do miseczki i odstawić do lodówki na 4-5 h, aby masa zaczęła tężeć. Przygotować sobie malutkie papilotki do praliny. Na płaskim talerzu przygotować kokos. Wyciągnąć masę z lodówki i szybko formować kulki obtaczając je w kokosie, a następnie wkładając je do papilotek. Z podanego przepisu wychodzi ok 20 pralinek

Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + ok 16-17 h odstawienie w lodówce.

  • przygotowanie masy 10 minut
  • 4-5 h odstawienie w lodówce I
  • 10 minut formowanie pralin 
  • 12 h odstawienie w lodówce II

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 20 pralinek. W każdej z nich jest: 118 kcal, 1 g białka, 8,5 g tłuszczu i 8,5 g węglowodanów.

 


piątek, 16 marca 2012

 

 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 200 g
  • 40 g kuskusu
  • 1 1/2 papryki
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty (ja użyłam rzymską)
  • 50 g kukurydzy
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • szczypta czosnku, ostrej papryki
  • słodka papryka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Pokroić paprykę i grillować ją w piekarniku ok 20-30 minut lub smażyć na patelni teflonowej ok 15 min. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z papryką słodką. Smażyć na 1 łyżce oleju na patelni teflonowe. W międzyczasie ugotować kuskus. Wymieszać jogurt z bazylią, oregano, czosnkiem i ostrą papryką. Pokroić pomidory, poszarpać sałątę. Wymieszać warzywa, dodać kurczaka, kuskus i paprykę. Polać sosem. 

Czas przygotowania: W sumie 35 minut.

  • Grillowanie papryki 20-30 minut
  • W między czasie smażenie piersi z kurczaka 15 minut.
  • Pokrojenie warzyw i przygotowanie sosu 5 minut.

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszły 2 porcje. W każdej z nich było 323 kcal, 30 g białka, 9 g tłuszczu i 35 g węglowodanów. 

 

 

sobota, 10 marca 2012

 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki kuskusa
  • 1/4 awokado
  • 40 g świeżego szpinaku
  • 40 g sałaty lodowej
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cukinii

Sos:

  • 1/5 awokado
  • 1 łyżeczka oliwy ok 5 g
  • 30 ml wody
  • 10 liści bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu winnego

 

 

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z bazylią i oregano i smażyć bez tłuszczu. Pokroić cukinię w cienkie plasterki. Smażyć na oliwie ok 5 minut. Posiekać orzechy włoskie. Porwać sałatę. Pokroić awokado i ugotować kuskus. Zmiksować wszystkie składniki sosu. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Polać sosem i gotowe.

Czas przygotowania: 30 minut

  • przygotowanie kurczaka - 5 minut
  • smażenie kurczaka, cukinii  i ugotowanie kuskusa- 15 minut
  • pokrojenie i przygotowanie reszty składników - 5 minut
  • zmiksowanie sosu - 5 minut  

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszły 2 porcje. W każdej porcji było 298 kcal, 22 g białka, 17 g tłuszczu i 35 g węglowodanów. 

Wersja light: można zmniejszyć ilość oliwy i cukinię grillować, a nie smażyć na patelni teflonowej. Wtedy 1 porcja będzie miała 253 kcal. Można usunąć o połowę orzechy i awokado, ale smak sałatka zawdzięcza własnie im, więc po co. 

 

 

 

Składniki:

  • 2 tosty pełnoziarniste
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 listków bazylii świeżej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 20 ml wody

Przygotowanie: Chleb przypiec w tosterze lub w piekarniku. Pomidora pokroić w małą kostkę. Czosnek, oliwę oraz bazylię zmiksować razem dodając wodę. Pomidory wymieszać z sosem i nakładać na tosta.

Czas przygotowania: 10 minut.

  • 5 minut pieczenie tosta
  • w między czasie krojenie i miksowanie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 1 porcja w której jest: 224 kcal, 5 g białka, 11 g tłuszczu i 30 g węglowodanów.

piątek, 09 marca 2012


 

*tym razem autorem przepisu jest mój Mąż :) 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka - 250 g
  • 70 g ryżu brązowego
  • 1 puszka brzoskwiń - owoce- 400 g + 50 ml soku
  • 1 papryczka piri piri - UWAGA! różne papryczki są różnie ostre, można zacząć od zmiksowania 1/4, a jeśli sos będzie mało ostry wtedy dodajemy więcej papryczki 
  • papryka chilli
  • sól  pieprz
  • 1 łyżka oleju ok 10 g

Przygotowanie: Kurczaka pokroić w małe kawałki i smażyć na oleju ok 10-15 minut. Doprawić papryką chilli. Ugotować ryż zgodnie z przepisem. Oddzielić 3 połówki brzoskwiń i zmiksować je z sokiem z brzoskwiń, solą, pieprzem i papryczką piri-piri. Sos używamy jako dip do ryżu i kurczaka. Pozostałe części brzoskwini kroimy i dodajemy do kurczaka.

Czas przygotowania zależy od długości gotowania ryżu. 

Pozostałe czynności ok 20 minut.

Kaloryczność: Z danego przepisu wychodzą 2 porcje. W każdej z nich jest 445 kcal, w tym 30 g białka, 7 g tłuszczu, 68 g węglowodanów.

Wersja light: do smażenia nie używamy oleju. W okresie kiedy są świeże brzoskwinie używamy tych świeżych. Wtedy 1 porcja ma tylko 340 kcal.

 

 

 

Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.