niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
wtorek, 10 kwietnia 2012

Chciałam Wam pokazać moją świąteczną dekorację koszyczka wielkanocnego, nakrycia stołu do śniadania wielkanocnego oraz co zawsze znajduje się na moim wielkanocnym stole. 

 

KOSZYCZEK WIELKANOCNY

W tym roku był w tonacji fioletowej. Podstawą musiały być białe koronki oraz biała serwetka. Nie zabrakło również świeżej gałązki borowek. Dodatkiem fioletowym były 2 jajka ze wstążeczkami oraz zatrwian. 

 

 

 

 

 

 

WIELKANOCNY STÓŁ

Dominującym kolorem na stole wielkanocnym jest zawsze biel, zieleń i żółć. W tym roku dodałam jeszcze fiolet. Pośród smaków królujących nie mogło zabraknąć szynki (w dwóch wersjach - na zimno oraz ciepło), jajek tradycyjnych prosto od kury (również w wersji na zimno i ciepło) oraz malutkich jajek przepiórczych. Wielkanocne śniadanie u dietetyka nie odbyłoby się gdyby nie było odrobiny zdrowych rzeczy - np. rzeżuchy, której zapach od dzieciństwa kojarzą mi się z tymi świętami oraz różnych kiełków (wyprodukowanych oczywiście przeze mnie z brokuła, lucerny i szczypiorku). Nie obyło się też bez pełnoziarnistego pieczywa z suszoną żurawiną oraz solą, która w niewielkich ilościach mogła się pojawić w wielkanocnym menu. 

Święta są świętami i na wielkanocnym stole muszą być słodycze - mazurki, wielkanocne baby i jajka czekoladowe z marcepanem. W tym roku pojawił się:


 

 

 

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

Składniki:

Przygotowanie: Przygotować kruche ciasto wg przepisu powyżej. Upiec je i zostawić do wystudzenia. Posmarować ciasto dżemem i posypać skórką pomarańczową (100 g). Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszać ją z malibu i ze śmietaną. Można zrobić to mikserem. Położyć masę na dżem i rozsmarować równo. Na samej górze ułożyć skórkę z pomarańczy i migdały w różne wzroki. Wstawić na noc do lodówki.

Czas przygotowania: 1 h 35 minut + studzenie

  • Pieczenie ciasta 1 h 15 minut
  • zrobienie masy czekoladowej + rozsmarowanie dżemu 15 minut
  • dekoracją 5 minut

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków ciasta. Każdy z nich ma 371 kcal, 4,5 g białka, 18 g tłuszczu i 45 g węglowodanów.  

 






sobota, 07 kwietnia 2012

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej zwykłej typu 500 lub może być pełnoziarnista typu 2000
  • 150 g masła
  • 1 jajko (przy pełnoziarnistej 2 jajka)
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie: Masło wyjąć z lodówki tak aby uzyskało temperaturę pokojową (ok 45 min.). Posiekać je nożem na małe kawałki. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać cukier, jajko i masło. Wszystkie składniki zagniatać, rozcierać palcami masło. Wyrabiać tak długo aż będzie jednolita konsystencja i nie będzie grudek masła. Uformować w kulkę i zawinąć w folię. Wsadzamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Po 30 minutach wyciągamy ciasto w lodówki i rozwałkowujemy na blacie. Można je przenieść do formy na wałku lub rozwałkować na papierze i włożyć do formy papierem do pieczenia do góry. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki. Nakłuć spód widelcem. Piec ok 15 minut. Następnie wyciągnąc i dodać nadzienie. I ponownie wsadzić do piekarnika na 15 minut aż ciasto nabierze złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić (jeśli nie dawaliśmy farszu - wtedy ciasto nie namoknie im).

Czas przygotowania: 1 h 15 minut

  • 15 minut wyrabianie
  • 30 minut leżakowanie w zamrażalce
  • 30 minut pieczenie
Kaloryczność: Z przepisu wychodzi blacha ciasta kruchego o średnicy 31 cm. Dzieląc tartę na 8 kawałków, każdy z nich ma: 237 kcal, 3 g białka, 12 g tłuszczu i 29 g węglowodanów. 


Składniki i ich przygotowanie::

Do udekorowania muffin będą nam potrzebne muffiny, lukier maślany, kokos w kostce, pianki marshmalloow, coś na oczy (ja wykorzystałam porzeczki w czekoladzie) i coś na nosek np pudrowe cukierki lub lukier plastyczny .

Muffiny można wykorzystać jakie kto lubi, przepisy na moje muffin znajdziecie tutaj http://coconue.blox.pl/tagi_b/5073/muffiny.html .

Do dekoracji wykorzystam lukier maślany ==>  http://coconue.blox.pl/2011/12/Lukier-maslany.html

Przygotowanie: Górną część muffin smarujemy lukrem maślanym, tak aby cała powierzchnia muffiny była nim pokryta.  Następnie do miseczki dajemy kokos. Muffinę bierzemy do ręki i moczymy lukrem w kokosie. Lekko dociskamy muffinę do kokosu i wyciągamy. Pianki marshmallow kroimi na pół i formujemy uszka. Pyszczki robimy z 1/4 pianki marshmallow.  

 

 

Składniki:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 4 białka
  • Polewa:
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie: Orzechy posiekać  drobno lub kupić od razu gotowe posiekane. Masło utrzeć do białości z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masła dodać orzechy, mąkę. Na samym końcu do wszystkiego dodać  pianę i delikatnie wymieszać. Przygotować formę – wysmarować ją masłem. Piec w piekarniku 180°C przez 20 minut. W między czasie ubić żółtka z cukrem i mąką. Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Wyłożyć polewę na ciasto, ułożyć orzechy i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 7-8 minut.

Czas przygotowania: Zależy od siekania orzechów. 40 minut bez siekania.

  • Siekanie orzechów
  • 10 minut przygotowanie
  • 30 minut pieczenie

Kaloryczność: Z przepisu wychodzi 16 porcji, w każdej z nich jest: 283 kcal, 5,5 g białka, 20 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.

Modyfikacja do innych diet: Jeśli wyeliminujemy całkowicie mąkę pszenną. Mazurek ten można podawać chorym z celiakią lub niemogących z innych przyczyn jeść glutenu.

 


wtorek, 03 kwietnia 2012

 

Składniki: 

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g świeżych truskawek
  • 40 g własnego muesli (przepis poniżej)

 

 

Przepis na własne muesli bez cukru:

  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g otrębów żytnich
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 50 g jagód goji
  • 50 g suszonej żurawiny

 

Przygotowanie: Wymieszać i stworzyć własne muesli. Odmierzyć 40 g muesli. Truskawki umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Pokrojone truskawki zalać jogurtem i posypać na wierzch muesli. I gotowe.

Czas przygotowania: 5 minut

Kaloryczność całego śniadania: Z całego przepisu wyszła 1 porcja, w której jest 330 kcal, 14 g białka, 7 g tłuszczu i 53 g węglowodanów.

 

 

Mała modyfikacja. Zamiast dodawać całe truskawki można je zmiksować z jogurtem. 

 

 

Umyte, obrane i pokrojone truskawki miksujemy blenderem. Mieszamy z jogurtem. 100% jogurt truskawkowy gotowy.

 

niedziela, 01 kwietnia 2012

 

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • kilka listków bazylii
  • 50 g fety light 12%
  • suszone pomidory w przyprawie

 

 

Przygotowanie: Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Papryki smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu ok 10 minut. Następnie dodać pokrojoną cebulę i smażyć 5 minut. Na koniec można podlać kilkoma łyżkami wody i dusić ok 5 minut. Przełożyć warzywa do miski. Pokroić fetę. Wymieszać z warzywami. Przyprawić bazylią i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania: ok 25 minut

  • 5 minut krojenie
  • 20 minut smażenie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą dwie duże porcje. W każdej z porcji jest: 126 kcal, 7 g białka, 4,5 g tłuszczu i 20 g węglowodanów.

 


Składniki:

  • 1 kg sera Oetker Aksamitny
  • 200 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g pierników
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 7 łyżeczek białego rumu

Przygotowanie:

Pierniki drobno pokruszyć tłuczkiem. Przełożyć do garnka. Zalać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy korzennej. Wymieszać i dusić ok 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu dodać rumu i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. W misce zmiksować ser z cukrem i mąką Dodawać o 1 jajku. Powoli miksując Na koniec dodać śmietankę i dalej miksować. Oddzielić od całej masy ok 10 łyżek i dodać do masy piernikowej. Wymieszać masę piernikową. Do głównej masy serowej dodać aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową . Wymieszać wszystko.

Przygotować blachę. Włożyć na spód papier do pieczenia. Na sam dół ułożyć masę piernikową. Na górę delikatnie wylać masę serową tak aby nie wymieszała się z masą piernikową. Piec ok 1 h w 175'C, następnie ok 30-45 minut w 150'C. 

Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.