niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
poniedziałek, 31 października 2011
 
  

 Składniki:

  • 225 g makaronu gryczanego SOBA
  • 300g brokułów
  • 400 g filetu z indyka
  • 250 g groszku konserwowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 łyżeczki pasta z czerwonego curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

   

Przygotowanie:
Ugotować makaron soba wg opisu na opakowaniu. Ugotować brokuły i podzielić je na małe kwiatki. 
Pokroić w małe kawałki indyka. Smażyć go na oleju. Na koniec dodać pastę curry. 
UWAGA! czasami pasta może być bardzo ostra i wystarczy nie wielka ilość, 
czasami trzeba jej dodać więcej niż 1/2 łyżeczki. 
Osoby lubiące ostre potrawy mogą dodać więcej pasty. 
Pokroić paprykę w kostkę. Połączyć makaron, brokuły, indyka, paprykę. Dodać sos sojowy. Wymieszać wszystko.
Czas przygotowania: 25 minut.
5 minut gotowaie brokułów + makaronu
15 minut - smażenie indyka
5 minut - łączenie i doprawianie
Kaloryczność: Cała potrawa jest przygotowania na 4 porcji. W każdej porcji jest: 410 kcal, 31 g białka, 
7 g tłuszczu i 57 g węglowodanów.
Wersja light: można dodać więcej o 1 paprykę i więcej brokułów o 200g. Smażyć indyka bez tłuszczu (oliwy). 
Zrezygnować z dużej ilości makaronu gryczanego. Zmniejszyć porcję. 



piątek, 28 października 2011

 

 

Właściwie to składniki dla każdej będą inne. Zdarza się, że z lodówce mamy już resztki, a obiad trzeba zrobić zanim pojedzie się na wielkie zakupy. Ja otwarłam lodówkę i wyciągnęłam to co w niej było, a przydałoby się i można by wykorzystać w zapiekance.  Jednak zachęcam do nie traktowania tego przepisu jako bazy. Każda zapiekanka na winie jest inna J

 

Składniki mojej zapiekanki na winie:

  • 200 g szynki swojskiej
  • 100 g sera żółtego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g mieszanka meksykańska (groszek, kukurydza, fasola)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • papryka czerwona ostra
  • 2 łyżeczki zioła do sałatek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Pokroić w kostkę 1 cmx 1cm szynkę, pokroić cebulę, czosnek, paprykę - przysmażyć na patelni, można przyprawić czerwoną ostrą papryką - ja osobiście dodaję jej ogromne ilości. Ugotować makaron pełnoziarnisty na al dente. Wymieszać jogurt z koncentratem pomidorowy i z ziołami do sałatek. Wyłożyć makaron do naczynia żaroodpornego, położyć mieszankę meksykańską, dodać szynkę z warzywami z patelni i zalać jogurtem. Wymieszać. Na górę potrzeć żółty ser. Wsadzić do piekarnika i piec ok 30 minut.

Czas przygotowania: 50 minut

20 minut - przygotowanie 

30 minut - pieczenie

Kaloryczność: Z mojego przepisu wyszły mi 4 porcje. W każdej z nich było: 389 kcal, 23 g białka, 21 g tłuszczu i 30 g węglowodanów 

Modyfikacje: Skoro ma być to zapiekanka co się nawinie zachęcam do wykorzystywania prawie wszystkiego co znajdzuje się w lodówce i chcemy się tego w szybki sposób pozbyć. Może to być np. brokuł, marchew, pomidor, pietruszka, mozzarella i oczywiście wino :)))

Wersja light: Zamiast szynki dodać indyka. I zmniejszyć ilość sera żółtego np. o połowę. Można dodać więcej papryki w różnych kolorach.


R


 

środa, 26 października 2011

 

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • 175 g cukru
  • 100 g oleju
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • dżem z dyni

Przygotowanie: Obrać dynię i zetrzeć ją na drobno. Rozgrzać piekarnik do 170'C. Wysmarować blaszkę masłem lub olejem. Ja zrobiłam to olejem i o dziwno nic mi się nie przypaliło - nawet lepiej się ściągało ciasto niż po wysmarowaniu masłem i wysypaniu bułką tartą. Wymieszać wszystkie sypkie produkty (mąka, soda, sól, cynamon, imbir, cukier), dodać olej i jajka. Wymieszać. Na samym końcu dodać rodzynki i dynię. Przełożyć do blachy. Piec około 20 minut (ja mam piekarnik elektryczny który piecze z góry i dołu), sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest mokre. Nie może nic zostać na patyczku. Na koniec ciasto można z wierzchu posmarować dżemem z dyni.

Czas przygotowania: 40 minut

20 min - tarcie dyni bardzo wolnym tempem :) + wymieszanie składników

20 min - pieczenie

Kaloryczność: Z przepisy wyszło mi 16 porcji, każda z nich miała 175 kcal, 2,5 g białka, 7,2 g tłuszczu, 26 g węglowodanów

Modyfikacja: Można dodać więcej cynamonu lub zamiast cynamonu i imbiru dodać przyprawę do piernika. Można dodać skórkę pomarańczy zamiast rodzynek lub dodatkowo

Wersja light: Zmniejszyć ilość oleju o 50 g i zamiast tego dodać 50 g jogurtu naturalnego. Zmniejszyć ilość rodzynek o połowę.

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 100 g szpinaku drobno posiekanego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 g wędzonego łososia
  • 30 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w przyprawie
  • 120 g pełnoziarnistego makaronu
  • 100 g jogurtu naturalnego 0% cukru i tłuszczu
  • Zioła prowansaldzkie
  • Świeże oregano
  • Świeża bazylia 
  • Grana padano potarte

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175’C. Ugotować makaron powinien być al dente- czyli lekko niedogotowany.  Podsmażyć na patelni szpinak, na oliwie i z suszonymi pomidorami ok. 5 min. Następnie pokroić łososia i dodać do szpinaku. Podsmażyć chwilkę. W między czasie wymieszać jogurt z przyprawami: oregano i bazylią. Zetrzeć grana Adano na małe wiórki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, następnie szpinak z łososiem, zalać jogurtem z ziołami i posypać grana padano. Piec w piekarniku ok. 25-30 min. 

 

Czas przygotowania: 45 minut

15 min – ugotowanie makaronu + smażenie składników

30 min – zapiekanie w piekarniku

 

Kaloryczność: Przepis jest na 2 porcje bez grana padano. W każdej porcji jest:  496 kcal, 27 g białka, 21 g tłuszczu, 50 g węglowodanów

Modyfikacje: Można spokojnie dodać więcej grana padano oraz jogurtu. Można również dodać pestki z dyni lub słonecznika.

Wersja light: Można usunąć oliwę, odsączyć z oliwy pomidory suszone, zjeść mniej makaronu i znacznie odgraniczyć ilość grana padano.

 

 


poniedziałek, 24 października 2011

  

  • coconue@gmail.com
  • centrum.dietetyki@gmail.com

   

O sobie mogę napisać w trzech słowach "dietetyk i fotograf w jednym" (w obu przypadkach z pasji i wykształcenia. O swoim pierwszym zawodzie wiedziałam szybciej niż nauczyłam się chodzić. Kocham poświęcać czas, robiąc to co daje mi pełnię satysfakcji. A przy tym, gdy tylko mogę wykorzystać to do innych celów, to jest fantastycznie. I takie jest moje gotowanie. 

O MOJEJ KUCHNI

jako dietetyk, swoją kuchnię mam przesiąkniętą zdrowymi, niskokalorycznymi przepisami. Ale nikt nie powiedział, że w życiu nie można łączyć genialnego smaku z idealną proporcją kalorii i zdrowia, a przy tym od czasu do czasu zejść z właściwej drogi i pozostać tylko przy genialnym smaku. O te zdrowe posiłki dbałam już jako dziecko, nie rezygnując oczywiście z ukochanej czekolady.

O FOTOGRAFII

z fotografią również żyłam od dziecka, najpierw jako obiekt fotografowany, potem jako fotografujący obiekty i Panny Młode (Panów Młodych przy okazji fotografowania Panien Młodych). Uwielbiam fotografować Pary Młode w ich najszczęśliwszym dniu życia. Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa i nie zezwalam na ich kopiowanie.

O BLOGU

O prawdziwym fotoblogu kulinarnym marzyłam już od kilku lat. Nigdy jednak nie było na tyle czasu aby zabrać się za stworzenie go. W końcu znalazłam czas i tak oto powstał. Mam wiele przepisów w głowie, ale nigdzie nie są spisane. Pora to zmienić :)))) 



piątek, 21 października 2011

 

Składniki:

260 g mąki pszennej

100 h cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju rzepakowego
30 g mleka
1 łyżeczki cynamonu
szklanka zalkoholizowanych śliwek*
* zalkoholizowane śliwki są odpadkiem po produkcji nalewki śliwkowo-cynamonowej powstałej z 400 g śliwek, 100 g rodzynek, 1 laski cynamonu, 100 g cukru które zostały dobrze usmażone, a następnie zalane 500 ml wódki i odstawione na tydzień

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wszystkie suche produkty wymieszać, następnie dodać wszystko poza śliwkami i ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać śliwki i wymieszać. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Piec w piekarniku około 20-25 minut. 

Czas przygotowania: ok 1 h + zalkoholizowanie śliwek
Zalkoholizowane sliwki - długo, 2 godziny smażenia, 7 dni odstawki
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 

Wersja zmodyfikowana:
zamiast zalkoholizowanych sliwek, można dać 200 g suszonych śliwek i 50 g rodzynek i 50 g wódki 

Wersja light:
brak :)))) - można zrobic wersję light, ale wtedy stracą cały swój smak

 

Składniki:
1 kg obranej dynii bez pestek
500 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
250 g mleka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1/2 limonki
kolendra
papryka chilli w proszku
100 g mleka 2%
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Obrać i pokroić dynię w drobną kostkę. Na patelni rogrzać oliwę i dodać pastę curry. Następnie przysmażyć lekko dynię, dolać wodę ok 1/2 szklanki i dusić dynią ok 30 min. Przełożyć do garnka, dodać kolendrę i zmiksować. Dodać mleko kokosowe, przecier i koncentrat pomidorowy. Doprawić sokiem z limonki, chilli. Na samym końcu dodać mleko.

Czas przygotowania:
1 h

Wersja light:
zamiast mleka kokosowego dodać zwykłe mleko 2%
nie dodajemy oliwy



Składniki:

Ciasto:
230 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
320 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
400 g marchewki
4 jajka
200 g oleju
100 g migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masa serowa:
200 g sera Oetkera (już o nim kiedyś pisałam - jest najleszy delikatny i ma tylko 82 kcal w 100 g)
30 g cukru pudru 
20 g mąki pszennej
aromat pomarańczowy - kilka kropli

Przygotowanie:
Marchewki potrzeć na drobnej tarce. Rozgrzać piekarnik do 170'C. Wymieszać suche składniki. Dodać olej i jajka. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać marchewkę, migdały i skórkę pomarańczową. Wysmarować formę masłem. Wylać masę do formy. 
Wymieszać wszystkie składniki masy serowej. Dodać masę serową do masy podstawowej. Nakładając do 1 łyżeczce.
Piec około 1 h.

Czas przygotowania: ok 1 h 30 minut 
potarcie marchewek - zależy od siły w rękach
10 minut - przygotowanie ciasta
1 h - pieczenie

 

 

Składniki:

 

Spód:

210 g ciasteczek owsianych 
100 g masła
100 g czekolady deserowej
Masa serowa:
500 g serka mascarone
500 g sera twarogowego Oethera
200 g drobnego cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki whisky
4 łyżeczki kawy rozuszczalnej
50 g ciemnej czekolady
3 jajka
200 g śmietany 18%
ekstrakt z wanilii kilka kropel
Dekoracja:
50 g ciemnej czekolady
płatki czekoladowe

Przygotowanie:
Spód:
Rozgrzać piekarnik do 180"C. Pokruszyć ciasteczka owsiane. Roztopić czekoladę w komieli wodnej. Dodać masła i również je roztoić, mieszając z czekoladą. Połączyć masę czekoladową z herbatnikami i mocno wymieszać. Do blachy o wymiarach 20x30 wsadzić papier do pieczenia. Wysmarować go masłem. Wylać ciasto i piec w piekarnikiu 10 minut. Wyciągnąć ciqasto i ostudzić.
Masa serowa: 
Rozgrzać piekarnik do 240'C. Zmiksować sery z cukrem. Roztoić w kąieli wodnej czekoladę. Rozpuścić kawę z whisky na ciepło. Dodać do sera po jednym jajku i miksować. Dodać kawę, kakao, czekoladę, wanilię i śmietanę. Delikatnie wymieszać wszystko. Wylać ciasto na spód, wsadzić do piekranika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temeraturę do 120C i piec około 30 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w nim 60-90 minut.
Dekoracja:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Polać ciasto czekoladą, posypać wiórkami czekolady.

Czas przygotowania: ok 2 h 30 minut - 3 h
10 minut - przygotowanie spodu
10 minut - pieczenie spodu
10 minut - przygotowanie masy serowej
20 minut - pieczenie ciasta w 240'C
30 minut - pieczenie w 120'C
60-90 minut - pozostawienie w piekarniku
10 minut - przytowanie dekoracji

Kaloryczność:
Dzieląc ciasto na 20 kawałków: 1 kawałek ma 354 kcal, 6,2 g białka, 22,65 g tłuszczu (ogrom!!!),  25,3 g węglowodanów.

Wersja light (o ile sernik czekoladowy można nazwać light :)))):
zamiast mascarpone można dać zwykły ser (czyli 1 kg sera z Oethera - 62 kcal w 100 g)
 
1 , 2 , 3
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.