niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
środa, 15 lutego 2012

 

 

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • czosnek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 75 g makaronu gryczanego SOBA

Przygotowanie: Wymieszać sos sojowy, ocet, cukier, sok z cytryny, curry i wodą. Obrać i pokroić krewetki, wrzucić je do sosu i zostawić na 15 minut. W międzyczasie pokroić w cienkie paski paprykę marchewkę i pędy bambusa. Krewetki dusić na patelni teflonowej ok 10 minut. Następnie dodać warzywa, imbir i czosnek i dusić kolejne 10 minut. Podawać z makaronem gryczanym SOBA. 

Czas przygotowania: 35 minut 

  • 15 minut - przygotowanie 
  • 20 minut - duszenia

Kaloryczność: Z podanego przepisu można przygotować 2 porcje. W każdej porcji jest 357 kcal, 30 g białka, 3 g tłuszczu i 59 g węglowodanów. 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 14 lutego 2012

 

Składniki:

  • 5 papryk czerwonych ok 1 kg
  • 5 papryczek piri piri
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • czosnek i papryka ostra czerwona
  • pieprz

Przygotowanie: Marchew, pietrzuszkę, seler i por obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać je 2 litrami wody i gotować ok 1 h. W między czasie rozgrzac piekarnik do 200 C. Umyć i pokroić paprykę na grube paski. Piec paprykę w piekarniku ok 40 minut. Osobno zeszklić pokrojoną cebulęi czosnek. Na koniec zmiksować warzywa w bulionie z cebulą, czosnkiem, papryką i wszystko połączyć. Doprawić czosnkiem i ostrą papryką. 

Czas przygotowania: ok 1h 5 minut

  • 1 h gotowanie bulionu
  • w między czasie pieczenie papryki i zeszklenie cebuli
  • 5 minut miksowanie wszystkiego 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 8 porcji. W każdej z nich jest 67 kcal, 3 g białka, 1 g tłuszczu, 16 g węglowodanów.

 




Składniki:

  • 80 g makaronu pełnoziarnistego
  • 120 g mozzarelli light
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 łyżeczki suszonej bazyli
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1/4 pora
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie: Ugotować makaron al dente. Cebulę, czosnek i pora pokroić. Smażyć na patelni teflonowej ok 5 minut. Dodać pomidory i koncentrat. Pokroić w cieńkie paski kurczaka. Dodać kurczaka do sosu, przyprawić oregano, papryką i suszoną bazylią. Dusić ok 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron i sos z kurczakiem. Na górę położyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać świeżą bazylią. Piec w piekarniku ok 20-30 minut, aż mozzarella nabierze rumianego koloru.

Czas przygotowania: ok 45-50 minut

  • 25 minut - przygotowanie sosu
  • 20-30 minut pieczenie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje. W każdej z nich jest 373 kcal, 28 g białka, 7 g tłuszczu oraz 47 g węglowodanów.

Wersja light: W zależności od firmy z której pochodzi mozzarella - ja znalazłam mozzarellę light gdzie jest 157 kcal w 100g. Normalna mozzarella ma nawet 280 kcal.

 

 


środa, 08 lutego 2012

 

 

Składniki:

  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera 1/2 szt
  • 1/2 pora
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 małe papryczki piri piri
  • marynowany imbir - 2 łyżeczki
  • imbir w przyprawie 1/2 łyżeczki
  • curry w przyprawie 1/2 łyżeczki
  • szafran odrobinka

Przygotowanie:

W jednym garnku ugotować bulion z marchewki, pietruszki, selera i pora. Wszystkie składniki obrać i pokroić, zalać 2 litrami wody i gotować ok 1 h. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Przysmażyć na oliwie ok 5 minut. Dodać odcedzoną ciecierzycę i białą fasolę. Zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu. Dodać papryczki piri piri, marynowany imbir. Przyprawić imbirem w przyprawie i curry. Na samym końcu dodać szafran. Gotować ok 30 minut. Na samym końcu należy połączyć bulion z warzywami z ciecierzycą i fasolą i zmiksować wszystkie składniki.

Czas przygotowania: 1h 5 minut

  • 1 h gotowanie buliony
  • w międzyczasie gotowanie bazy do zupy
  • 5 minut miksowanie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszły mi 4 porcje zupy. W każdej z nich było 181 kcal, 7 g białka, 6 g tłuszczu i 25 g węglowodanów.

Wersja light: eliminujemy z przepisu oliwę, wtedy w 1 porcji będzie 137 kcal.


sobota, 04 lutego 2012

 

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 25 g proszku do pieczenia
  • 400 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cynamonu lub 4 łyżki przyprawy do piernika - można też wymieszać 2 + 2
  • 600 g marchewki drobno potartej
  • 6 jajek
  • 100 g olej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 500 g sera twarogowego mielonego (jak zwykle używam serka aksamitnego Oetkera)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Ciasto: Obrać i potrzeć drobno marchewkę. Rozgrzać piekarnik do 170'C. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodać jajka, olej i jogurt. Wymieszać wszystko dokładnie. Następnie dodać marchewkę, migdały i skórkę pomarańczową. Połączyć wszystkie składniki. Przełożyć ciasto do formy i wsadzić do piekarnika. Piec w 170'C ok 45 minut. 

Polewa: Zmiksować masło z cukrem pudrem do białości. Dodać ser i skórkę z cytryny. Ucierać ok 5 minut. Położyć masę serową na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Czas przygotowania:  1 h 20 minut + czas ostawienia w lodówce

  • 5-15 minut - tarcie marchewek
  • 10 minut - łączenie wszystkich składników
  • 45 minut pieczenie
  • 10 minut przygotowanie polewy

Kaloryczność: Swoje ciasto pokroiłam ciasto na 24 kawałki. Jeden kawałek ciasta ma: 288 kcal, 6 g białka, 12 g tłuszczu, 39 g węglowodanów. Dla Waszej informacji gdybyście chciały podzielić ciasto na większe lub mniejsze kawałki - cała blacha ma: 6912 kcal, 157 g białka, 288 g tłuszczu i 959 g węglowodanów.






środa, 01 lutego 2012

 

Składniki:

CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej typu 500
  • 220 ml wody ciepłej
  • 1 jajko
  • 20 g oliwy z oliwek
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 120 g szpinaku mrożonego
  • 80 g ricotty
  • 70 g łososia wędzony
  • 60 g suszonych pomidorów
  • czosnek, bazylia, sól

Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej wszystkie składniki. Wyrabiać ok 10-15 minut, aż nie będzie się lepić do stolnicy, będzie miękkie i elastyczne. Można podsypać mąką. Przykryć ściereczką i zostawić na około 30 minut, aby odpoczęło. W tym czasie smażymy szpinak na patelni teflonowej - aż wyparuje z niego cała woda. Kroimy łososia i suszone pomidory w malutkie kawałeczki. Dodajemy łososia i suszone pomidory do szpinaku. Doprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Na sam koniec dodajemy ricottę i ponownie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Wycinać kółka szklanką, nakładać po łyżeczce nadzienia. Zlepiać brzegi, formując pierogi. Pierogi ugotować, wrzucając je partiami do wrzącej i osolonej wody. Gotować przez około 5 minut, do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Można podawać je z oliwą bazyliową z suszonymi pomidorami., jednak należy pamiętać, że każde 10 g oliwy (stołowa łyżka) to 88 kcal!!!

Czas przygotowania: 1 h 5 min - 1 h 30 min

  • Wyrabianie ciasta ok 15 minut.
  • Odstawienie ciasta na ok 30 minut. W między czasie przygotowanie farszu.
  • Lepienie pierogów - w zależności od wprawy :))  od 15-45 minut
  • Gotowanie: ok 5 minut 

Kaloryczność: Z podanej porcji wyszło 40 pierogów czyli 4 porcje po 10 pierogów. W każdej porcji jest: 494 kcal, 17 g białka, 13 g tłuszczu i 78 g węglowodanów. Lub w innej wersji w każdym pierogu jest: 50 kcal, 1,7 g białka, 1,3 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów.




     
                                 


I na samym końcu z cyklu "jak lepiłam pierogi".


poniedziałek, 30 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka 
  • 100 g ryż brązowy
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 240 g fasolka czerwona z puszki (1 puszka)
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 seler
  • 1 pietruszka (korzeń) 
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • 4 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

Seler i korzeń z pietruszki obierać i gotować ok 45 minut. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą kebab-gyros i zostawić na ok 15 minut. Następnie usmażyć kurczaka bez tłuszczu. W między czasie ugotować ryż i pokroić kapustę, ogórek i cebulę. Połączyć ze sobą kapustę, ogórek, cebulę. Dodać do nich fasolę i usmażonego kurczaka. Ugotowany seler i pietruszkę kroimy i dodajemy do warzyw. Na końcu dodać ugotowany ryż i przyprawić ketchupem. Wymieszać i gotowe.

Czas przygotowania: 45 minut

  • 45 minut gotowanie selera i korzenia pietruszki
  • w między czasie:
  • 30 minut - przygotowanie i smażenie kurczaka
  • gotowanie ryżu i przygotowanie wszystkich składników w tym pokrojenie.
  • 5 minut doprawianie i łączenie.

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą 4 porcje. W każdej porcji jest TYLKO 204 kcal, 15 g białka, 1,5 g tłuszczu, 40 g węglowodanów.

 

 

czwartek, 26 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka ok 300g
  • 100 g sałaty lodowej
  • 100g rukoli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cała gruszka
  • 150 g sera fety

Sos:

  • miód
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów przyprawa
  • słodka czerwona papryka

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu aż się przyrumieni. Obrać gruszkę i pokroić ją w plastry, następnie smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu aż się przyrumieni. Pokroić sałatę, paprykę i ser feta. Połączyć wszystkie składniki. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu i zmiksować je blenderem. Polać sałatę sosem.

Czas przygotowania: ok 30-35 minut

  • 15 minut smażenie kurczaka
  • 10 minut przygotowanie gruszki
  • 5-10 minut krojenie i mieszanie składników

Kaloryczność: Podany przepis może być stosowany na danie obiadowe dla 2 osób. W każdej porcji jest: 494 kcal,  50 g białka, 18 g tłuszczu i 70 g węglowodanów.

 

 

 

 

 

wtorek, 24 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 cały por
  • 400 g selera naciowego
  • 100 g selera korzenia
  • 200 g pietruszki korzenia
  • 70 g awokado
  • 2 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, maggi

Przygotowanie:

Por podzielić na 3 części. 1 część wraz z korzeniem seler i pietruszką gotować bulion ok 1 h. Następnie okroić por, seler, awokado, cebulę i czosnek. Smażyć na oliwie ok 10 minut, następnie dodać wodę i gotować ok 30 minut. Na koniec odstawić do wystudzenia. Na koniec połączyć wszystko i zmiksować. Doprawić. 

Czas przygotowania: ok 1 h 10 minut (bez studzenia)

  • 1 h czas gotowania bulionu
  • w tym czasie kroimy, smażymy oraz gotujemy warzywa (por, seler, awokado, cebulę i czosnek)
  • miksowanie ok 5 minut

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi ok 6 porcji. W każdej porcji jest 90 kcal, 3 g białka, 4 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

niedziela, 22 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g płatków owsianych (50 g do ciasta 10 g do posypania)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawa)
  • 2 jajka
  • 100 g oleju 
  • 150 g jogurtu
  • 200 g mleka

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wymieszać wszystkie składniki suche (mąki, proszek, cukier, sól, suszone pomidory), dodać do nich olej, jogurt i mleko. Wymieszać wszystko. Na samym końcu dodać otręby. Wyłożyć podłużną formę papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Na górze posypać płatkami owsianymi i suszonymi pomidorami. Piec w piekarniku ok. minut

Czas przygotowania:

  • 10 minut mieszanie
  • minut pieczenie

Kaloryczność: Cały chleb ważył 900 g. Jednak kromka o grubości 1,5 cm ważąca ok 50g ma 137 kcal, 3,5 białka, 7 g tłuszczy i 15 węglowodanów.


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.