niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
niedziela, 22 stycznia 2012

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki korzenia
  • 100 g selera korzenia
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g cebuli
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczek suszonej bazylii
  • pieprz, sól, maggi

Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić i zalać 2 litrami wody i gotować ok 1 h. Następnie odstawić do przestudzenia i zmiksować. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. Na patelni przysmażyć cebulę i czosnek ok 5-10 minut. Dodać pomidory oraz przecier pomidorowy. Dusić pomidory ok 20-30 minut. Na końcu zmiksować. Dołączyć zmiksowany bulion z pomidorami. Dodać bazylię i doprawić. 

Czas przygotowania: 1h 15 minut (bez czasu studzenia, który można pominąć, jednak należy uważać aby się nie oparzyć)

  • 1 h przygotowanie bulionu
  • w między czasie przygotowujemy pomidory
  • 10 minut miksowanie
  • 5 minut łączenie + doprawianie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło 6 porcji. W każdej porcji było 62 kcal, 3 g białka, 2 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

Do kremu można dodać parmezanu, ale to zwiększa kaloryczność posiłku. => 10 g parmezanu = 45 kcal

 


piątek, 20 stycznia 2012

Składniki:

  • 75 g roszponki
  • 200g pomarańcze (2 małe szt)
  • 100 g fety
  • 70 g awokado (1/2 szt)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 100 g papryki (1/2 szt)

Sos:

  • 50 g jogurtu greckiego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Umyć roszponkę i ją porozrywać. Pomarańczę i awokado obrać, a następnie  pokroić w kosteczkę. Pokroić paprykę i fetę. Rozgnieść orzechy. Wszystkie składniki połączyć. 

Sos: Wycisnąć sok z pomarańczy. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać.

Czas przygotowania: ok 15 minut.

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje. W każdej porcji jest 374 kcal, 14 g białka, 27 g tłuszczy, 22 g węglowodanów.

Wersja bardziej light: Usunąć z sosu oliwę. Zmniejszyć o połowę ilość awokado i orzechów włoskich. Dzięki temu w porcji będzie 275 kcal. Jeśli użyjemy zamiast zwykłej fety - fetę light zyskamy 25 kcal czyli w całej sałatce będzie już tylko 250 kcal.

 


 



 


 

czwartek, 19 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 marchewka mała do 150 g
  • 1 korzeń z pietruszki
  • 1/2 selera
  • 6 ząbków czosnku
  • 400 g brokułów
  • 100 g jogurtu greckiego
  • świeże oregano
  • tymianek suszony
  • czosnek suszony
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić. Zalać 2 litrami wody. Gotować do momentu wrzenia. Dodać do garnka brokuły, ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki świeżego oregano. Gotować ok 1 h. Następnie wszystko zmiksować. Dodać tymianek, czosnek, sól i pieprz. Na koniec odlać do szklanki 100 ml kremu i wymieszać do z jogurtem greckim. Jogurt można podawać osobno lub od razu dodać do całości kremu.

Czas przygotowania: ok 1 h 15 min

  • 10 minut - przygotowanie warzywa
  • 1 h gotowanie
  • 5 minut - miksowanie i doprawianie

Kaloryczność: Z przepisu wychodzi ok 6 porcji. W każdej porcji jest TYLKO 61 kcal, 3 g białka, 1 g tłuszczu, 11 g węglowodanów.

 

piątek, 13 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 pora
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • estragon świeży
  • oregano świeże
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Pokroić pora w drobne krążki. Marchew, korzeń z pietruszki oraz pora zalać dwoma litrami wody i gotować około 1 h. Pokroić cebulę, czosnek i suszone pomidory. Smażyć je na patelni teflonowej bez tłuszczu aż do zarumienienia się. Dodać puszkę pomidorów, przyprawy i dusić wszystko ok 20 minut. Dodać do ugotowanego bulionu (nie wyciągać marchwi, pietruszki i pora) pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Można przecedzić przez sitko. Doprawić suszoną bazylią i estragonem.

Czas przygotowania: ok 1 h 10 minut

  • 1 h gotowania bulionu
  • w tym samym czasie 10 minut smażenia cebuli i pomidorów + 20 minut duszenia pomidorów.
  • 5 minut miksowanie wszystkiego 

 

Kaloryczność: Z przepisu wyszło mi 6 porcji. W każdej porcji było TYLKO 86 kcal, 4 g białka, 3 g tłuszczu i 13 g węglowodanów.

Można podawać ze śmietaną, ale wtedy wzrasta kaloryczność. 1 łyżka śmietany 18% to 20 g a to 36 kcal więcej!!!

wtorek, 10 stycznia 2012

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 300 g miodu sztucznego lub spadziowego 
  • 200 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g kakao
  • 10 g kawy prawdziwej (mielonej)
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 paczka przyprawy korzennej
  • 1/2 paczki cynamonu

Przygotowanie:

Sypkie produkty wymieszać. Margarynę roztopić z cukrem i wystudzić. Następnie dodać margarynę do mąki. Dodać jajka i miód. Wyrabiać ok 20 minut. Następnie wałkować, aż ciasto będzie świecące. Rozwałkować na cieńki placek ok 0,5 cm. Wyciskać foremkami różne kształty. Przygotować blachy najlepiej 2. Posypać je mąką i rozgrzać piekranik do 170'C. Piec 10 minut. Wyciągane pierniczki powinny być lekko miękkie. Zostawić je do wystudzenia. 

Lukry do pierniczków do wyboru:

  • lukier rumowy -  ok 250 g cukru pudru i kilka łyżek rumu.
  • lukier ajerkoniakowy - 250 g cukru pudru i kilka łyżek ajerkoniaku
  • zwykły lukier - 250 g cukru pudru i 4 łyżki zwykłej wody
  • lukier ciemny - 250 g cukru pudru, 3 łyżki kakao i 4 łyżki zwykłej wody
  • lukier czekoladowy - 150 g cukru pudru i 1 tabliczka roztopionej ciemnej czekolady 

Ja do moich pierniczków tegorocznych wykorzystałam lukier rumowy.

Do przyozdobienia: 100 g różnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)+ 50 g rodzynek + lukier kolorowy

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi ok 80 pierniczków. W każdym pierniczku jest: 114 kcal, 1,6 g białka, 3 g tłuszczu, 20 g węglowodany. 


piątek, 23 grudnia 2011

 

www.nutrisfera.pl


środa, 21 grudnia 2011

Głównymi składnikami będą muffiny i lukier plastyczny, lukier maślany.

Można wykorzystać muffin jakie kto lubi, przepisy na moje muffin znajdziecie tutaj http://coconue.blox.pl/tagi_b/5073/muffiny.html .

 

Lukier plastyczny:

  • 260 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 25 ml gorącej wody
  • Barwnik spożywczy czerwony (wstyd dla dietetyka :) - ale są święta więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić)

Przygotowanie lukru: Gotuję wodę. W szklance w gorącej wodzie roztapiam żelatynę i glukozę - mocno mieszam, aby nie pozostawić żadnych grudek. Do miseczki składam cukier i zalewam go mieszanką żelatyny i glukozy. Rozpoczynam wyrabianie lukru. Trwa to ok 10-15 minut, aż masa będzie zdatna do rozwałkowania. Blat (stolnica) na którym będę rozwałkowywać lukier należy smarować olejem, dzięki temu lukier się nie klei. Rozwałkowujemy lukier i wykrawamy foremkami różne wzorki. Muffiny smarujemy lukrem maślanym. Na lukier maślany układamy lukier plastyczny i delikatnie dociskamy. Udekorowane muffiny wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę. Jeśli chcemy mieć lukier kolorowy do wyrobionego lukru dodajemy odrobinkę barwnika (ja używam takiego w proszku) i wyrabiamy. Lukier powinien łatwo połączyć się z barwnikiem. Nie marwtcie się jeśli Wasze ręce będą krwisto czerwone. Moje bardzo łatwo się z tego barwnika zmyły :)))))  

Do przytwierdzenia lukru plastycznego wykorzystam lukier maślany ==>  http://coconue.blox.pl/2011/12/Lukier-maslany.html

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 80 g oleju
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru cynamonowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 200 g serka light (Oetker aksamitny lub nowy Lekki z Piątnicy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 1 pokrojona pomarańcza

Przygotowanie: 

 

 

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z pomarańczy. Wycisnąć z niej sok. Drugą pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać olej i jajka i ponownie wymieszać. Dodać serek i sok z pomarańczy. I na sam koniec dodać skórkę z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Na górę nałożyć nadzienie. Piec w piekarniku około 20-25 minut.    

Czas przygotowania:ok 1 h

  • 15 minut - mieszanie
  • 20 minut - pieczenie I części
  • 20 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z przepisu wyszło mi 18 muffin. W każdej z nich było TYLKO 137 kcal, 3 g białka, 6 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 

Wersja bardziej light: Można zamiast oleju dać: 40 g jogurtu naturalnego + 40 g oleju. Wtedy 1 muffina będzie miała 118 kcal. Serek jak zawsze wykorzystujemy Oether (81 kcal w 100g) lub nowy z Piątnicy light 76 kcal w 100g.

 


niedziela, 18 grudnia 2011

Z okazji rozpoczęcia współpracy Centrum Dietetycznego Nutrisfera http://nutrisfera.pl/index.html z Centrum Medycznym SILESIANA w Zabrzu specjalna promocja: 

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!!!


Pierwsza wizyta  

80 zł

Kolejna wizyta  

50 zł

Indywidualna dieta 1-tygodniowa

50 zł

Indywidualna dieta 2-tygodniowa

90 zł (oszczędzasz 10 zł)

Indywidualna dieta 3-tygodniowa

140 zł (oszczędzasz 10 zł)

Indywidualna dieta 4-tygodniowa

180 zł (oszczędzasz 20 zł)

Miesięczny program dietetyczny

(w tym 3 wizyty + dieta)

250 zł (oszczędzasz 20 zł)

Dwumiesięczny program dietetyczny

(w tym 4 wizyty + dieta)

350 zł  (oszczędzasz 60 zł)

Trzymiesięczny program dietetyczny  

(w tym 5 wizyt + dieta)

450 zł (oszczędzasz 100 zł)

Czteromiesięczny program dietetyczny  

(w tym 6 wizyt + dieta)

550 zł (oszczędzasz 140 zł)

 

 

czwartek, 15 grudnia 2011


 

Składniki na wersję świąteczną:

  • 50 g orzechów (można włoskie, laskowe, ja użyłam laskowych, ale takich małych jako posypka)
  • 50 g oleju
  • 80 g cukru
  • 200 g mąki
  • 200 g jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku po pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 50 g rumu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej 

Przygotowanie: Posiekać drobno orzechy. Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wymieszać suche składniki mąkę, proszek, cukier i przyprawę korzenną. Dodać do nich olej, jogurt i aromat. Następnie dodać jajka i wymieszać. Na samym końcu dodać część okrojonych orzechów (zostawić trochę do posypania na górę) i rum. Wymieszać szybko. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Posyać muffiny resztą zorzechów. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania: 45-55 minut

20 minut - mieszanie i siekanie orzechów - jeśli ktoś ma gotową posypkę orzechową to tylko 10 minut

25 minut - pieczenie 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin. KAżda z nich miała 180 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu i 21 g węglowodanów.

Wersja light: Można zmniejszyć ilość oleju do 20 g. Zamiast orzechów dodać kawałki pomarańczy, ale wtedy już nie będzie muffin orzechowych tylko pomarańczowo-rumowe lub zmniejszyć ilość orzechów. Zamiast prawdziwego rumu dodać aromat rumowy.  

 




1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.