niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
piątek, 09 grudnia 2011

 

 

Składniki:

  • 140 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawa)
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • 40 g parmezanu lub grana padano
  • 30 ml mleka
  • 100 ml wody
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 10 oliwek czarnych

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Posiekać orzechy lub rozgnieść je w moździerzu. Uprażyć lekko na patelni teflonowej. Dodać do orzechów, suszone pomidory, bazylię i pesto. Podpiec chwilę. Dodać wodę i mleko. Wymieszać. Na koniec dodać część parmezanu. Pozostałą częścią parmezanu posypać makaron na talerzu. Pokroić bazylię i oliwki i również dodać do gotowego dania na talerzu. 

Czas przygotowania: ok 20 minut.

Kaloryczność: Milion kalorii. Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje. W każdej z nich jest: 610 kcal, 21 g białka, 32 g tłuszczu i 63 g węglowodanów.

Wersja light: Zamiast orzechów oraz takiej ilości pesto i parmezanu można dodać szpinak i zjeść penne z szpinakiem. 

 

czwartek, 08 grudnia 2011

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • 30 g nasion słonecznika
  • białko jaja
  • 20 g płatków owsianych

Przygotowanie:

W szklance rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. W między czasie przesiać mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodać sól. Dodać do mąki drożdże, oliwę z oliwek i dokładnie zagnieść. Stopniowo dodawać wodę. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić pod przykryciem i w ciepłym miejscu na 90 minut. Następnie ponownie zagnieść ciasto dodając słonecznik. Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ciasto włożyć do niej. Ponownie odstawić ciasto w ciepłe miejsce i pod przykryciem na 60 minut. Rozgrzać piekarnik do 230'C. Chleb posmarować białkiem jaja i posypać płatkami owsianymi. Piec w 230'C przez 30 minut. 

Kaloryczność: Cały bochenek chleba ma 1861 kcal, w tym 49 g białka, 52 g tłuszczu, 322 g węglowodanów.

środa, 07 grudnia 2011

Składniki i ich przygotowanie::

Do udekorowania muffin będą nam potrzebne muffiny, lukier maślany i migdały w kostce.

Można wykorzystać muffin jakie kto lubi, przepisy na moje muffin znajdziecie tutaj http://coconue.blox.pl/tagi_b/5073/muffiny.html .

Do dekoracji wykorzystam lukier maślany ==>  http://coconue.blox.pl/2011/12/Lukier-maslany.html

Przygotowanie:

Górną część muffin smarujemy lukrem maślanym, tak aby cała powierzchnia muffiny była nim pokryta.  Następnie do miseczki dajemy posiekane migdały w drobną kosteczkę. Muffinę bierzemy do ręki i moczymy lukrem w migdałach. Lekko dociskamy muffinę do migdałów i wyciągamy. Udekorowana muffina gotowa.  

 

Składniki:

  • 60 g masła
  • 20 g zwykłego cukru
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml mleka
  • można dodać 1 łyżeczkę aromatu np. waniliowego, cytrynowego, pomarańczowego jak kto lubi

Przygotowanie: 

Masło zostawić w temperaturze pokojowej. Następnie wszystkie składniki zmiksować ze sobą. I lukier gotowy.

Kaloryczność: W sumie cały lukier ma 1556 kcal, w tym 1 g białka, 50 g tłuszczu i 271 g węglowodanów.

Zastosowanie: można go dodawać do ciast, muffin, jako baza pod dekorację.

Wersja light: BRAK!!! Po prostu nie dodawać lukru do ciast, babeczek, muffinów itp. 

 


poniedziałek, 05 grudnia 2011

Po pierwsze robimy ciasto zgodnie z przepisem: http://coconue.blox.pl/2011/12/Ciasto-na-pizze.html

Po drugie robimy sos zgodnie z przepisem:  http://coconue.blox.pl/2011/12/Sos-do-pizzy-sos-basic.html 

 

Składniki:

  • 50 g grana padano
  • 125 g mozzarelli
  • 50 g szynki parmeńskiej 
  • 50 g oliwek czarnych
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej 
  • świeże oregano
  • suszone oregano
  • ciasto i sos do pizzy patrzcie wyżej.

 

Kaloryczność: 1 milion kalorii.  A teraz serio. Ta pizza nie ma nic wspólnego z pizzą light. Kaloryczność podana jest bez ciasta i sosu w przeliczeniu na 4 porcje. W każdej z porcji jest: 210 kcal, 14 g białka, 15 g tłuszczu, 5 g węglowodanów.

Kaloryczność podana z ciastem i sosem na 4 porcje. W każdym kawałku pizzy jest: 453 kcal, 20 g białka, 20 g tłuszczu, 51 g węglowodanów.

 

Wersja light: Usuwamy grana padano, oliwki, suszone pomidory. zamiast nich dodajemy pieczarki i świeże pomidory lub bakłażana. Wybieramy mozzarellę light. A do sosu nie dodajemy oliwy!!! Możemy dzięki temu zaoszczędzić ok 150 kcal na jednej porcji. 

 

Przygotowanie: Mamy przygotowane ciasto i sos. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 C wraz z blachą. I po pół godzinie wyciągamy gorącą blachę i obsypujemy ją mąką. Następnie wyrośnięte ciasto układamy w okrągły placek na niej. Można rozwałkować, ale można też uformować placek rękami. W międzyczasie możemy przygotować sobie pozostałe składniki, które damy na pizzę. Dzisiaj będzie: grana padano, mozzarellę, szynkę armeńską, oliwki, oregano świeże i suszone, paprykę, pomidory suszone i inne - jakie tylko lubicie. 


 

Następnym krokiem jest nałożenie sosu i parmezanu lub grana padano na pizzę.


 

Kolejnym krokiem jest ułożenie składników o których pisałam wyżej. Każdy może dać co lubi. Można posiekać świeże oregano i koniecznie dodać trochę suszonego oregano. Dzięki niemu pizza tak wspaniale pachnie.

 

Pizza jest gotowa do włozenia do piekarnika na 30 minut w temperaturze 230 stopni C. Wkładamy do piekarnika i czekamy 30 minut. 


 

Po 30 minutach wygląda tak i jest gotowa do jedzenia. 

 

 

SMACZNEGO!!!

niedziela, 04 grudnia 2011

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g wody

Przygotowanie:

Wymieszać suche droższe z wodą. Odstawić na 5-10 minut. Na stolnicy przesiać w międzyczasie mąkę. Wymieszać wodę z drożdżami z mąką. Wyrabiać ok 5-10 minut, aż będzie gładka kulka. Odstawić na 45 minut do 1 h aż wyrośnie.

Kaloryczność: W całym cieście jest 990 kcal, w tym 24 g białka, 19 g tłuszczu i 185 g węglowodanów. Ciasto nadaje się na 3 duże porcje pizzy lub 4 miejsze.    

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • papryka ostra w proszku - 1 łyżeczka
  • oregano świeże
  • oregano wysuszone - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Pokroić cebulę i czosnek. Na patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać przyprawy i pomidory. Dusić około 20 minut. I sos gotowy. Można go zmiksować wtedy będzie miał jednolitą konsystencję. 

Sos można wykorzystać nie tylko do pizzy, ale również do kurczaka, do ryżu, makaronu, jako baza do innych dań - ale o tym napiszę innym razem.

Kaloryczność: 210 kcal w całym sosie.

Wersji light: można usunąć oliwę, wtedy cały sos nie będzie miał więcej niż 130 kcal.

 



piątek, 02 grudnia 2011

 

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g cukru
  • 250 g białego sera (ja zdecydowanie preferuję Oethera)
  • 80 g oleju
  • 2 jajka
  • 250 g papaja z puszki
  • 50 g mleka

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C.  Papaję pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sypkie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko i olej. Na końcu wymieszać z serkiem i dodać papaję. Blachę wyłożyć papilotkami. Do każdej z papilotek dać 1 łyżeczkę ciasteczek pokruszonych. Na pokruszone ciasteczka wykładać masę serową. Włożyć do piekarnika i piec ok 35-40 minut.
Czas przygotowania: 1 h 

10 minut - przygotowanie i mieszanie

25 minut - pieczenie I części

25 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 18 muffin. Każda muffina ma: 186 kcal, 4 g białka, 6 g tłuszczu, 29 g węglowodanów.

Wersja light: Jak zawsze używam serka Oethera 82 kcal w 100 g o mniejszej zawartości kalorycznej serka nie znalazłam. Można zmniejszyć ilość cukru o połowę i oleju, wtedy kaloryczność poleci w dół. I używać mleka 0,5% wtedy jedna muffina miałaby 145 kcal.




niedziela, 20 listopada 2011

 

Tortilla po meksykańsku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 50 g sałaty lodowej
  • 100 g kukurydzy
  • przyprawa: chilli, słodka papryka czerwona
  • sos: ognisty ketchup, przyprawy: czerwona papryka słodka, czosnek, chilli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek  
  • 2 placki tortilli

Przygotowanie:

Pokroić pierś z kurczaka w paski. Przyprawić chilli i słodką papryką. Smażyć na patelni bez tłuszczu. Przygotować sałatę krojąc ją również w paski. Sos: mieszamy wszystkie składniki. Placek podgrzewamy na chwilę na patelni. Wszystkie składniki układamy na dwóch plackach. Na górę polewamy sosem. Zawijamy je w rulon, zostawiając koniec na zagięcie. Na koniec zawijamy tortillę w sreberko - dzięki temu będzie trzymała się pewniej.

 

 

 

Tortilla po włosku:

Składniki:

  • 100 g mozzarelli
  • 50 g roszponki
  • 50 g oliwek czarnych
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 pomidor
  • sos: 2 łyżeczki pesto, 1 łyżka oliwy z oliwek, suszone pomidory w przyprawie, bazylia 
  • 2 placki tortilli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy: mozzarellę w kostkę, oliwki w cienkie krążki, pomidora w kostkę i suszonego pomidora w paski. Mieszamy składniki do sosu. Placek podgrzewamy na chwilę na patelni. Układamy wszystkie składniki na placku, polewamy wszystko sosem, zostawiając jeden koniec zdatny do zagięcia. Zwijamy placek. Możemy zawinąć tortillę w sreberko.

 



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.