niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi
piątek, 21 października 2011

 

Składniki:
1 pietruszka - 100 g
1 marchewka - 100 g
1/2 selera - 100 g
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 cukinie - 400 g
1 łyżka curry
1 łyżka kurkumy
1 cytryna
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz
2 ziemniaki
rodzynki 60 g

Przygotowanie
Obrać pietruszkę, marchew i seler. Ugotować w 1 litrze wody wywar warzywny.  
Podsmażyć na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyć, pokroić na kawałki. Dolać do cebuli i czosnku wywar warzywny, dołączyć cukinię. Dodać curry i kurkumę. Obrać ziemniaki, pokroić je w drobną kosteczkę i dodać do cukini. Gotować (dusić) całość przez około 10 minut.  Następnie zmiksować bardzo dokładnie cukinię z cebulą i ziemniakami. Do zmiksowanej cukinii dodać wywar warzywny, mleko kokosowe i rodzynki. Dokładnie wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Wycisnąć sok z cytryny. Wlać go do zupy. Doprawić solą i pieprzem. 

Czas przygotowania - ok 1 h
Ugotowanie wywaru - 30 minut.
Przygotowanie cukini - 20 minut
Gotowanie całości 10-15 minut

Modyfikacja
zamiast mleczka kokosowego można użyć 2 łyżki śmietany i 1 łyżeczkę cukru
zamiast zagęszczenia ziemniakiem, można użyć 1 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
zamiast gotować wywar warzywny można użyć kostkę rosołową - choć nie polecam, ze względu na aspekt zdrowotny 

Kaloryczność
Z przepisu wychodzą 4 porcje, w każdej z nich jest 155 kcal, 3,5 g białka, 10 g tłuszczu, 13 g węglowodanów 

Wersja light
można zrezygnować z mleka kokosowego, wtedy kaloryczność zmniejszy się do około 80 kcal na porcję.

 

Składniki: 

1 jajko
70 g oleju
150 g sera twarogowego półtłustego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 g cukru
180 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
300 g brzoskwiń z syropu
5 łyżeczek kakao 

Przygotowanie
Odcedzić z syropu bardzo dokładnie brzoskwinie. Pokroić je. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wybić jajko i wymieszać je z serem i olejem. Dodać cukier, cukier wanilinowy i kakao i ponownie szybko wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać brzoskwinie i dokładnie rozprowadzić je w masie. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania - ok 1 h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 

Modyfikacja
można dodać więcej kakao, zamiast brzoskwiń można użyć wiśni
używam świeżych brzoskwiń  

Kaloryczność
Z przepisu wyszło mi 18 muffin. 1 muffina ma 134 kcal, białka 3,1 g, tłuszczu 4,8 g i 18,7 g węglowodanów.  

Wersja light
zamiast serka półtłustego, używam tego chudego
używam świeże brzoskwinie, a nie te z puszki 

 

Składniki:
130 g maślanki
40 g oleju
1 jajko
50 g lub 5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
250 g mąki
kilka kropel olejku pomarańczowego
4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
200 g mandarynek z puszki
200 g ananasa z puszki
59 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Owoce należy odcedzić z soku i poKroić na małe kawałki. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Połączyć maślankę, olej i jajko. Dodać do nich cukier. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, sól, cynamon i doprawić olejkiem pomarańczowym. Bardzo dokładnie wymieszać składniki. Na samym końcu dodać pokrojone owoce i migdały, rozprowadzić je i połącząc z ciastem.  Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, wlać ciasto do papierków. Piec w piekarniku około 25 minut. 
Czas przygotowania - ok 1 h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut  
Kaloryczność
z przepisu wyszło mi 18 muffin. Każda z nich ma po 118 kcal, białka 2,7 g, tłuszczu 4,3 g i węglowodanów 17,2g.
Modyfikacje
zamiast 130 g maślanki można dać jej mniej około 50 g i dodatkoweo 50 g oleju
maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym w takiej samej proporcji
dla osób nie lubiących cynamonu zamiast cynamonu i olejku pomarańczowego można dać cukier waniliowy i olejek waniliowy wtedy uzyskamy muffiny waniliowo-pomarańczowe 
Wersja light
zamiast owoców z puszki polecam dać świeże owoce
40 g oleju można zastąpić 20 g oleju i 20 g maślanki lub tylko  40 g maślanki

 

 

 

Składniki:

20 g pestek z dyni
10 g oleju
250 g sałaty lodowej
30 g rucoli
40 g oliwek czarnych
70 g sera typu włoskiego lub mozzarelli
60 g kukurydzy
180 g pomidor (1 szt.)
80 g papryki (1/2 szt.)
1 łyżeczka suszonych pomidorów 
1/2 łyżeczki bazylia
Sos:
50 g suszonych śliwek
1 pomidor
50 g oliwek czarnych
50 g suszonych pomidorów w oliwie
bazylia, oregano

Przygotowanie:
Podprażyć na rozgrzanym oleju na patelni pestki z dyni, aż będą strzelały. Pokroić sałatę, rucolę, pomidor, oliwki, paprykę i ser włoski. Wymieszać powyższe składniki. Dodać kukurydzę. Posypać sałatkę suszonymi pomidorami i bazylią. Wymieszać. Sałatka jest gotowa.  
Składniki do sosu zmiksować wszystkie razem. Polać sosem sałatkę.

Czas przygotowania ok 10-15 minut
5 minut prażenie pestek dynii
5 minut krojenie wszystkich składników

Kaloryczność
przepis jest na 2 duże porcje obiadowe. Każda z nich ma 290 kcal, 14 g białka, 20 g tłuszczu, 20 g węglowodanów. Sos nie był doliczany do kalorii.

Wersja light
prażenie pestek dyni bez użycia tłuszczu
użycie mozzarelli light lub sera o obniżonej ilości tłuszczu




Składniki:

1 jajko

70 g oleju
150 g serka riccotty
180 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
300 g owoców (ja użyłam truskawek i brzoskwiń z syropu)

Przygotowanie:
Odcedzić z syropu bardzo dokładnie owoce. Następnie pokroić je w kawałki wielkości 1 cm x 1 cm. Rozgrzać piekarnik do 200'C. Wybić jajko i wymieszać je z serkiem i olejem. Dodać cukier i cukier wanilinowy i ponownie szybko wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać owoce i dokładnie rozprowadzić je w masie. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papierki do muffin do formy, wlać ciasto do papierków. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania - ok 1 h
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 

Modyfikacja
W okresie letnim zdecydowanie lepiej smakują świeże truskawki :)))) i inne owoce np. borówki, jagody, maliny, jeżyny.

Kaloryczność
z przepisu wyszło mi 16 muffin. Każda z nich ma po 135 kcal, białka 3 g, tłuszczu 5,5 g i węglowodanów 18,5 g.

Wersja light
można zamiast 70g oleju, dać 30 g oleju i 40 g jogurtu naturalnego wtedy muffiny mają już tylko 110 kcal znaleźć serek ricotta, który ma mniej niż 120 kcal w 100 g
świeże owoce, zamiast tych z puszki
1 ... 6 , 7 , 8 , 9
 
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.