niskokaloryczny fotoblog kulinarny z przepisami zdrowymi, smacznymi i dietetycznymi

Wpisy z tagiem: muffiny

środa, 21 grudnia 2011

Głównymi składnikami będą muffiny i lukier plastyczny, lukier maślany.

Można wykorzystać muffin jakie kto lubi, przepisy na moje muffin znajdziecie tutaj http://coconue.blox.pl/tagi_b/5073/muffiny.html .

 

Lukier plastyczny:

  • 260 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 25 ml gorącej wody
  • Barwnik spożywczy czerwony (wstyd dla dietetyka :) - ale są święta więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić)

Przygotowanie lukru: Gotuję wodę. W szklance w gorącej wodzie roztapiam żelatynę i glukozę - mocno mieszam, aby nie pozostawić żadnych grudek. Do miseczki składam cukier i zalewam go mieszanką żelatyny i glukozy. Rozpoczynam wyrabianie lukru. Trwa to ok 10-15 minut, aż masa będzie zdatna do rozwałkowania. Blat (stolnica) na którym będę rozwałkowywać lukier należy smarować olejem, dzięki temu lukier się nie klei. Rozwałkowujemy lukier i wykrawamy foremkami różne wzorki. Muffiny smarujemy lukrem maślanym. Na lukier maślany układamy lukier plastyczny i delikatnie dociskamy. Udekorowane muffiny wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę. Jeśli chcemy mieć lukier kolorowy do wyrobionego lukru dodajemy odrobinkę barwnika (ja używam takiego w proszku) i wyrabiamy. Lukier powinien łatwo połączyć się z barwnikiem. Nie marwtcie się jeśli Wasze ręce będą krwisto czerwone. Moje bardzo łatwo się z tego barwnika zmyły :)))))  

Do przytwierdzenia lukru plastycznego wykorzystam lukier maślany ==>  http://coconue.blox.pl/2011/12/Lukier-maslany.html

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 80 g oleju
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru cynamonowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 200 g serka light (Oetker aksamitny lub nowy Lekki z Piątnicy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 1 pokrojona pomarańcza

Przygotowanie: 

 

 

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z pomarańczy. Wycisnąć z niej sok. Drugą pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać olej i jajka i ponownie wymieszać. Dodać serek i sok z pomarańczy. I na sam koniec dodać skórkę z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Na górę nałożyć nadzienie. Piec w piekarniku około 20-25 minut.    

Czas przygotowania:ok 1 h

  • 15 minut - mieszanie
  • 20 minut - pieczenie I części
  • 20 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z przepisu wyszło mi 18 muffin. W każdej z nich było TYLKO 137 kcal, 3 g białka, 6 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 

Wersja bardziej light: Można zamiast oleju dać: 40 g jogurtu naturalnego + 40 g oleju. Wtedy 1 muffina będzie miała 118 kcal. Serek jak zawsze wykorzystujemy Oether (81 kcal w 100g) lub nowy z Piątnicy light 76 kcal w 100g.

 


czwartek, 15 grudnia 2011


 

Składniki na wersję świąteczną:

  • 50 g orzechów (można włoskie, laskowe, ja użyłam laskowych, ale takich małych jako posypka)
  • 50 g oleju
  • 80 g cukru
  • 200 g mąki
  • 200 g jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku po pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 50 g rumu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej 

Przygotowanie: Posiekać drobno orzechy. Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wymieszać suche składniki mąkę, proszek, cukier i przyprawę korzenną. Dodać do nich olej, jogurt i aromat. Następnie dodać jajka i wymieszać. Na samym końcu dodać część okrojonych orzechów (zostawić trochę do posypania na górę) i rum. Wymieszać szybko. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy i wlać ciasto do nich. Posyać muffiny resztą zorzechów. Piec w piekarniku około 25 minut.  

Czas przygotowania: 45-55 minut

20 minut - mieszanie i siekanie orzechów - jeśli ktoś ma gotową posypkę orzechową to tylko 10 minut

25 minut - pieczenie 

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin. KAżda z nich miała 180 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu i 21 g węglowodanów.

Wersja light: Można zmniejszyć ilość oleju do 20 g. Zamiast orzechów dodać kawałki pomarańczy, ale wtedy już nie będzie muffin orzechowych tylko pomarańczowo-rumowe lub zmniejszyć ilość orzechów. Zamiast prawdziwego rumu dodać aromat rumowy.  

 




środa, 07 grudnia 2011

Składniki i ich przygotowanie::

Do udekorowania muffin będą nam potrzebne muffiny, lukier maślany i migdały w kostce.

Można wykorzystać muffin jakie kto lubi, przepisy na moje muffin znajdziecie tutaj http://coconue.blox.pl/tagi_b/5073/muffiny.html .

Do dekoracji wykorzystam lukier maślany ==>  http://coconue.blox.pl/2011/12/Lukier-maslany.html

Przygotowanie:

Górną część muffin smarujemy lukrem maślanym, tak aby cała powierzchnia muffiny była nim pokryta.  Następnie do miseczki dajemy posiekane migdały w drobną kosteczkę. Muffinę bierzemy do ręki i moczymy lukrem w migdałach. Lekko dociskamy muffinę do migdałów i wyciągamy. Udekorowana muffina gotowa.  

 

Składniki:

  • 60 g masła
  • 20 g zwykłego cukru
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml mleka
  • można dodać 1 łyżeczkę aromatu np. waniliowego, cytrynowego, pomarańczowego jak kto lubi

Przygotowanie: 

Masło zostawić w temperaturze pokojowej. Następnie wszystkie składniki zmiksować ze sobą. I lukier gotowy.

Kaloryczność: W sumie cały lukier ma 1556 kcal, w tym 1 g białka, 50 g tłuszczu i 271 g węglowodanów.

Zastosowanie: można go dodawać do ciast, muffin, jako baza pod dekorację.

Wersja light: BRAK!!! Po prostu nie dodawać lukru do ciast, babeczek, muffinów itp. 

 


piątek, 02 grudnia 2011

 

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g cukru
  • 250 g białego sera (ja zdecydowanie preferuję Oethera)
  • 80 g oleju
  • 2 jajka
  • 250 g papaja z puszki
  • 50 g mleka

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C.  Papaję pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sypkie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko i olej. Na końcu wymieszać z serkiem i dodać papaję. Blachę wyłożyć papilotkami. Do każdej z papilotek dać 1 łyżeczkę ciasteczek pokruszonych. Na pokruszone ciasteczka wykładać masę serową. Włożyć do piekarnika i piec ok 35-40 minut.
Czas przygotowania: 1 h 

10 minut - przygotowanie i mieszanie

25 minut - pieczenie I części

25 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 18 muffin. Każda muffina ma: 186 kcal, 4 g białka, 6 g tłuszczu, 29 g węglowodanów.

Wersja light: Jak zawsze używam serka Oethera 82 kcal w 100 g o mniejszej zawartości kalorycznej serka nie znalazłam. Można zmniejszyć ilość cukru o połowę i oleju, wtedy kaloryczność poleci w dół. I używać mleka 0,5% wtedy jedna muffina miałaby 145 kcal.




poniedziałek, 07 listopada 2011

 

Składniki:

  • 150 g ciasteczka owsiane + ciasteczka maślane
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g jogurt naturalny 
  • 50 g olej
  • 70 g cukru
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • 10 g kakao
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • 100 g mleka
  • czekolada do posypania 


Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175'C. W moździerzu rozdrobnić ciasteczka owsiane i maślane. Wymieszać mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać jogurt naturalny, mleko, jajko i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ciasteczka i wymieszać. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Piec w piekarniku około 20-25 minut.  

Czas przygotowania: 35 minut

15 minut - mieszanie

20 minut - pieczenie

Kaloryczność: Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin. W każdej z nich była 185 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu i 24 g węglowodanów.

Wersja light: szukajmy jogurtu 0% tłuszczu, mleko można dodać takie o 0,5% zawartości tłuszczu, zmniejszmy ilość oleju z 50 g do 20 g. Wybierzmy ciasteczka owsiane, które są niskokaloryczne czyli mają maksymalnie ok 350 kcal w 100 g. Zrezygnujmy z posypywania czekoladą muffin. 

niedziela, 06 listopada 2011

 

Składniki:

  • 100 g ciasteczek owsianych
  • 700 g sera twarogowego Oetker
  • 200 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 białka jaja
  • 100 g skórki z pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego


Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Drobno pokruszyć ciasteczka owsiane. Utrzeć ser z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać białka jaja. Na samym końcu dodać ekstrakt i skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papilotkami. Do każdej z papilotek dać 1 łyżeczkę ciasteczek pokruszonych. Na pokruszone ciasteczka wykładać masę serową. Włożyć do piekarnika i piec ok 35-40 minut. 

Czas przygotowania: 1 h 30 min

10 minut - przygotowanie i mieszanie

40 minut - pieczenie I części

40 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z podanego przepisu wychodzi 18 muffin. Każda z nich ma: 128 kcal, 6 g białka, 2 g tłuszczu, 21 g węglowodanów. 

Wersja light: Jak zawsze używam serka Oetkera 82 kcal w 100 g o mniejszej zawartości kalorycznej serka nie znalazłam. Można zmniejszyć ilość cukru o połowę i ilość skórki z pomarańczy. Wtedy jedna muffina będzie miała ok 100 kcal :))))))

 

 

 



środa, 02 listopada 2011



 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 g oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g wiórek kokosu

Nadzienie:

  • 200 g serka Oethera
  • 70 g cukru
  • starta skórka z 2 cytryn + sok z 1/4 cytryny
  • 20 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wymieszać suche składniki muffin. Dodać jajka, mleko, olej. Na samym końcu dodać kokos. Wymieszać składniki nadzienia. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Na górę nałożyć nadzienie. Piec w piekarniku około 20-25 minut.    

Czas przygotowania: 1 h

15 minut - mieszanie

20 minut - pieczenie I części

20 minut - pieczenie II części

Kaloryczność: Z przepisu wyszło mi 16 muffin. Każda muffina miała: 194 kcal, 5 g białka, 7 g tłuszczu, 30 g węglowodanów

Wersja light: Zamiast oleju można użyć jogurt. Ja wykorzystuję do nadzienia serek Oethera 82 kcal w 100 g - to naprawdę bardzo mało. Można zrezygnować z kokosu i dodać kilka kropel aromatu kokosowego.

 

 

piątek, 21 października 2011

 

Składniki:

260 g mąki pszennej

100 h cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju rzepakowego
30 g mleka
1 łyżeczki cynamonu
szklanka zalkoholizowanych śliwek*
* zalkoholizowane śliwki są odpadkiem po produkcji nalewki śliwkowo-cynamonowej powstałej z 400 g śliwek, 100 g rodzynek, 1 laski cynamonu, 100 g cukru które zostały dobrze usmażone, a następnie zalane 500 ml wódki i odstawione na tydzień

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wszystkie suche produkty wymieszać, następnie dodać wszystko poza śliwkami i ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać śliwki i wymieszać. Przygotować blaszkę do muffin, wsadzić papilotki do muffin do formy, włożyć ciasto do papilotek. Piec w piekarniku około 20-25 minut. 

Czas przygotowania: ok 1 h + zalkoholizowanie śliwek
Zalkoholizowane sliwki - długo, 2 godziny smażenia, 7 dni odstawki
10 minut - mieszanie
25 minut - pieczenie pierwszej części
25 minut - pieczenie drugiej części
jeśli ktoś ma 2 blachy na muffiny po 12 to tylko 35 minut 

Wersja zmodyfikowana:
zamiast zalkoholizowanych sliwek, można dać 200 g suszonych śliwek i 50 g rodzynek i 50 g wódki 

Wersja light:
brak :)))) - można zrobic wersję light, ale wtedy stracą cały swój smak
 
1 , 2
Zakładki:
BASIC - bez tego ani rusz
DOMOWE WYPIEKI
LIGHTOWNIA
MIĘSNY RAJ
MUFFINIARNIA
SŁODKIE DODATKI
SŁODKIE PRZYSMAKI
WIELKANOC
WŁOSKO-FRANCUSKI ZAKĄTEK
ZIELONO MI
ZUPY


Durszlak.pl







Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Wszystkie zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Nie zezwalam na kopiowanie i wykorzystywanie ich.